Prosjačenje u Sarajevu: Za neke je ulica jedina opcija

TV Alfa
21.02.2018 18:35

U toku prošle godine na području BiH evidentirano je više od 3.000 slučajeva prosjačenja od kojih se za određen broj smatra da je riječ o organiziranom eksploatisanju maloljetnika. Ovi prijestupi rijetko dolaze do pravosuđa, a država nema adekvatne sisteme prevencije. O prosjačenju kao jednom od najzastupljenijih oblika eksploatacije djece za emisiju "Danas" govorila je Mirsada Poturković, stručna saradnica za komunikacije u Centru za socijalni rad Kantona Sarajevo.

Broj registrovane djece koja prose opada, ali zvanične brojke nisu realne. Mobilni timovi za prosjačenje su konstatntno na Sarajevskim ulicama.

- Djeca za koju sumnjamo da su u organizovanom prosjačenju izbjegavaju svaki kontakt sa kolegama iz mobilnog tima. U trenutku kada ih primjete na ulici, bez obzira gdje se nalaze, ta djeca bježe od članova mobilnog tima. Vrlo je teško, gotovo i nemoguće, s tom djecom ostvariti kontakt, ističe Poturković.

Centr za socijalni rad KS poduzima brojne aktivnosti u nastojanju da djecu koja prose sklone sa ulica Sarajeva.

- U okviru svojih nadležnosti imamo odgovornost i obavezu tretmana djece izložene nasilju, djece vaspitno zapuštene i zanemarene. Nažalost susrećemo se sa najvećim brojem djece žrtava nasilja, koje je uzrokovano zloupotrebom djece u prosjačenju. Prosjačenje je specifična pojava, vrlo kompleksna, koja uzrokuje multisektorski angažman na preveniranju, ali i na rješavanju problema prosjačenja i sankcionisanju onih koji djecu uvode u taj oblik društveno neprihvatljivog ponašanja, kazala je Poturković.

Oglasi

NA VRH