Komšić: Poštujem SDP, ali nema šanse da povučem kandidaturu

Avaz.ba
26.02.2018 21:50

Nakon što je SDP BiH najavio da će za sva tri člana Predsjedništva BiH predložiti kandidate, predsjednik DF-a Željko Komšić poručio je kako neće odustati od svoje kandidature, bez obzira na ranije najavljivano „jedinstvo ljevice“. Gostujući u emisiji „Acta“ na TV Alfa, Komšić je ipak rekao da bi kandidaturu povukao pod određenim uslovima.  

- Neka se izmijeni Ustav BiH na način kako je to predviđeno Aprilskim paketom i da je svezano rješenje, izbor Predsjedništva u Parlamentu BiH i Dom naroda, što znači smanjenje nadležnosti Doma naroda, ja sam spreman u tom trenutku povući se skroz iz politike. I druga varijanta, neka se u Zastupničkom domu Parlamenta BiH bira jedan predsjednik Bosne i Hercegovine, kazao je Komšić.

Lider DF-a je rekao i kako nije bilo nikakvih dogovora u kojima je on učestvovao oko kandidatura ljevice.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH i spornom dokumentu Centralne izborne komisije BiH, Komšić smatra da do izmjena Izbornog zakona neće doći, te da će doći do dodatnih komplikacija ukoliko Ustavni sud zadrži isti princip po apelaciji Borjane Krišto.

- Onda dolazite u situaciju da će CIK proglasiti tu Odluku, da će se po njoj implementirati izborni rezultati, a da je ona pritivustavna jer se poziva na popis iz 2013. Međutim, kod implementacije izbornih rezultata valja se držati popisa iz 1991. godine sve dok se ne implementira Aneks 7, kazao je Komšić.

Međutim, predsjednik DF-a smatra da niko neće preuzeti tu vrstu „političkog tereta“ na sebe i reći da je proces povratka okončan.

- Onda ćete imati jednu pravno-histeričnu situaciju, ustavnopravnu krizu iz koje niko neće znati kako da izađe, jer će se stvari sudarati same sa sobom. Sudarat će se ustavne odredbe, Izborni zakon i odluke CIK-a i imat ćete pojedine odredbe koje će svako moć da tumači onako kako mu budu odgovarale za njegove političke ciljeve, smatra Komšić.

Kada je riječ o kandidatima koji bi se mogli naći u Predsjedništvu BiH, u slučaju eventualnog prolaska na izborima, Komšić ističe da mu je svjedeno s kim bi sjeo za stol u Predsjedništvu BiH. S druge strane, kada je riječ o njegovom mogućem protukandidatu, aktuelnom članu Predsjedništva BiH i lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću, Komšić kaže kako bi volio da se on kandiduje.

Lider DF-a govorio je i o unutarstranačkom obračunu u SDA, kazavši kako bi najveću štetu mogli doživjeti u TK.

- Nemojte nikad potcjenjivati SDA, onaj ko je radio s njima, ko je vidio kako funkcionišu, a oni funkcionišu dominantno na interesu, a lični interes je najjači faktor povezivanja. Ja mislim da će na račun svega ovoga što se kod njih dešava, oni na narednim izborima pretrpjeti političku štetu u Tuzlanskom kantonu, ali će se do slijedećeg izbornog ciklusa oni uspjeti pregrupisati i sabrati, ističe Komšić.

Komšić je kazao kako poštuje izborni rezultat SDA, ali da sa „ovakvim SDA i HDZ nema svrhe ulaziti u bilo kakve političke dogovore“. Kriza unutar SDA, prema njegovom mišljenju, odrazit će se i na funkcioniranje pojedini kantonalnih organa, ali ne i na rad federalnih i državnih organa.

NA VRH