Elektronske knjižice i informatizacija donose brojne benefite u zdravstvu KS

TV Alfa
27.02.2018 19:41

Građani Kantona Sarajevo godinama su prisiljeni čekati u redovima na ovjeru zdravstvene knjižice. Kako bi se ttaj problem riješio, Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a odlučio je uvesti elektronske zdravstvene knjižice. 

- To je kapitalni projekat i namjera je da olakša posao. Kao i svaki novi projekat taj proces ide teže od očekivanog, potrebno je vrijeme da otežavajuće okolnosti prođu da bi osjetili pune efekte informatizacije zdrvstvenog sistema, kazao je Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS, gostujući u emisiji "Danas" na TV Alfa. 

Šarkić je napomenuo da su svih devet domova zdravlja u Kantonu Sarajevo u potpunosti informatizirani i imaju čitače kartica. 

- Čitači su instalirani na svim kartotekama i punktovima, kazao je Šarkić.

Građani  KS uskoro će uživati u benefitima informatizacije, a to su: brži sistem, kojim će se zamijeniti papirologia i adminstrativne zapreke, smanjeno čekanje u redovima, komuniciranje među ljekarima različitih oblasti elektronskim putem, digitalizacija laboratorijske službe i ultrazvučne dijagnostike.  

- Sistem je uvezan, jedan dio našeg kadra nije bio pripremljen do kraja, one poteškoće koje su nastale je softver koji je mogao biti direktniji, da nema toliko aplikacija koliko ima sada, za upisivanje jednog podatka imate šest aplikacija različitih prozora da se otvara, to je dodatni posao, rekao je Šarkić

NA VRH