Večeras od 21:00h

Neuropsihijatar Ploskić: Danas je takva situacija, jednostavno čitav svijet je poludio

TV Alfa
01.03.2018 23:03

Prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Bosanci i Hercegovci su od 2009. do početka 2017. godine na antidepresive izdvojili čak 77.181.540  KM.

Kako prepoznati depresivni poremećaj, koja je razlika između anksioznosti i depresije, kakva je uloga i psihoterapeuta u poboljšanju kvalitete života oboljelih i njihovih porodica te brisanju stigmi vezanih za psihičke poremećaje, samo su neka od pitanja na koja je u emisiji  "TV Ordinacija"  odgovario neruropsihijatar  dr. Sadik  Ploskić.

- Depresija se nekad vodila kao stanje koje dođe i prođe, nije toliko bilo opasno. Danas to stanje prelazi u ozbiljan problem, odnosno bolest, ukoliko traje duže od 15 dana. Negativni faktori koji utiču na depresiju su problemi sa adaptacijom, akomodacijom, prilagođavanje na poslu, u školi... Danas je takva situacija, jednostavno čitav svijet je poludio. Mnogi problemi su danas prisutni, tako da sve to djeluje stresno na nas. Posebno bi istako populaciju mladih ljudi koji još nemaju životnig skustva, onda se oni maksimalno investiraju u to i sve doživljavaju kao kraj svijeta, kazao je dr. Ploskić 

Kao i kod svake druge bolesti, rana dijagnoza i ispravno liječenje od najveće su važnosti. Odlaganjem se poremeti cjelokupni život, zaustavi se proces sazrijevanja, napredovanja, osiromašuju se i napuštaju društveni odnosi.

- Postoji zloupotreba i nepoznavanje problematike depresije stoga se stanovništvo sve više okreće antidepresivima koji stvaraju naviku u organizmu i ako se dugo vremena nešto koristi on traži još više. Treba pod kontrolom imati lijekove, upozorava dr Ploskić.

NA VRH