Rangelov-Jusović: Djeca trebaju priliku da budu djeca

TV Alfa
09.03.2018 18:30

Da li obrazovanje u BiH nudi kvalitetnu budućnost u našoj zemlji? Koliko ono ispunjava kriterije djece, nudi li im formalno obrazovanje kvalitetna saznanja i vještine za nastvak školovanja u emisiji "Danas" odgovorila je pedagogica Radmila Rangelov - Jusović.

- Djeca trebaju priliku da budu djeca, koja svakoga dana otkrivaju i uče nove stvari. Nastavnik predstavlja ključni faktor za razvoj dječijih potencijala i razvoj društva u cjelini, i kao takav treba biti prepoznat i podržan. Škole trebaju biti zajednice u kojima su svi sigurni i slobodni da budu to što jesu, u kojima svi uče jedni od drugih, i žive u skladu sa univerzalnim vrijednostima, ističe Rangelov - Jusović.

Mišljenja je da obrazovanje u BiH nije dobro i često se čini kao da smo odustali od njega.

 - Dugi niz godina u obrazovanje se vrlo malo ulaže. Ono je samo niz dugih deklarativnih razgovora ili se to vrti oko nekih perifernih pitanja poput težine školske torbe ili kecelja, ali o esenciji obrazovanja zaista ne razgovaramo dovoljno. Ne mislim samo na ministarstva ili škole, jer obrazovanje je nešto što je zaista odgovornost cijelog društva, kazala je Rangelov - Jusović.

Oglasi

NA VRH