BiH bez sistema upravljanja godišnje proizvede 34.400 tona životinjskog otpada

TV Alfa
26.03.2018 21:03

U BiH još uvijek ne postoji organiziran sistem za upravljanje životinjskim otpadom i nusproizvodima životinjskog porijekla, ne postoje ni kafilerije za neškodljivo uklanjanje životinjskog otpada. Postoji nekoliko manjih spalionica otpada koje sporadično vrše spaljivanje životinjskog otpada. 

- Nažalost, mi danas pričamo o životinjskom otpadu zato što ga odlažemo na nepropisan način. Ne koristimo ga onako kako bismo mogli. Prvenstveno, mi danas najveći problem imamo sa leševima uginulih životinja i to je specifično rizičan materijal. Pored leševa, to su i iznutrice koje nisu upotrebljive, kože, koje mogu biti itekako korisne, jer se mogu izvoziti i koristiti u kožnoj galanteriji. Mi imamo podatak da je na teritoriji BiH preko hiljadi divljih deponija, kazala je Sanja Čelebićanin, načalnik Veterinarske inspekcije KS i voditelj projekta "Tehnička pomoć u oblasti upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskim otpadom u Bosni i Hercegovini”.

Projekat, koji je u finalnoj fazi, trebao bi biti završen krajem juna ove godine. Kroz dvije godine rađeno je na Strategiji o upravljanju nusproizvodima životinjskog porijekla i Studiji izvodljivosti, koja treba da preporuči najprihvatljivije tehnologije i da prepozna koje su investicije kapitalne za izgradnju postrojenja kao što su kafilerije ili peći za spaljivanje. 

- Komunalna preuzeća moraju znati kako da upravljaju animalnim otpadom, ali neophodan je sistem koji mora funkcionisati od opštinskih službi, preko entiteta do državnog nivoa. Cilj projekta je i upoznati relevantne institucije o mogućim modelima racionalnog upravljanja nusproizvodima, a sve po ugledu na najsavremenije evropske propise, istakla je voditeljica projekta i dodala da je najbitnije da svi na isti način prepoznaju problem u kojem se trenutno BiH nalazi, kada je riječ o nusproizvodima životinjskog porijekla, kazala je Čelebićanin.

Oglasi

NA VRH