Prvi put u BiH: Program za međunarodno testiranje učenika počinje 2. aprila

TV Alfa
26.03.2018 21:14

Program za međunarodnu procjenu učeničkih postignuća PISA 2018 u kojem ove godine prvi put učestvuju i učenici iz BiH pocinje 2. aprila. PISA istraživanje u Bosni i Hercegovini provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje koja ima ulogu državnog PISA centra. 

 - PISA je međunarodni program provjere učeničkih postignuća iz čitalačke pismenosti, matematičke pismenosti te iz prirodnih nauka. Od PISA istraživanja očekuje se da nam se kroz testiranje učenika u dobi od 15 godina predstavi pravo stanje stvari unutar naših obrazovnih sistema, te da nam pruži jasne naznake u kojim oblastima treba uložiti dodatne napore da bi se unaprijedio obrazovni sistem u BiH, kazala je Žaneta Džumhur, šefica Odjeljenja za standarde znanja učeničkih postignuća za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. 

Glavno "PISA 2018" istraživanje u BiH će biti održano 2.aprila na uzorku oko 150 škola i oko 7.000 učenika rođenih 2002. godine. Glavni cilj ovog projekta jeste da se vidi da li su mladi spremni za 21. vijek.

- BiH prvi put učestvuje u ovakvom jednom međunarodnom istraživanju, ali i zemje regiona. U okviru ovog projekta učenici će pomoću kompjutera odgovarati na pitanja iz upitnika, što je malo drugačiji pristup od uobičajenog. Popunjavaje upitnika za učenika je od velike važnosti zato što će nam dati informacije koji to faktori najviše utiču na učenička postignuća. Nakon toga ćemo vidjeti šta će nam istraživanja pokazati da li su mladi spremni za 21. vijek, kazala je Džumhur.

Kako ističe Džumhur ono što PISA nudi zemljama učesnicama su empirijski pokazatelji koji pokazuju gdje i kako raditi promjene u obrazovanju. 

- Na osnovu tih pokazatelja mi ćemo zajedno s predstavnicima vlasti i ministarstvima obrazovanja te s ekspertima moći dati konkretne preporuke šta i kako raditi na unaprjeđenju vaspitno-obrazovanog rada u BiH, ističe Džumhur.

Oglasi

NA VRH