Uskoro do Trebevića „Inat stazom“

TV Alfa
11.04.2018 20:18

Planinarsko društvo Trebević iz Sarajeva privodi kraju posao na markaciji i uređivanju staze koja je dobila neslužbeni naziv ”Inat staza”. Naime, polazna tačka ove staze je kod Inat kuće, preko puta Vijećnice i namijenjena je svim građanima Sarajeva i gostima, koji nemaju planinarskog iskustva, da pješačenjem lako pronađu ”put do vrha”.

- Prije pola godine krenula je inicijativa vezana za ovu stazu koja bi iz centra grada vodila do Trebevića. To je stara staza, mi smo je faktički obnovili i duga je 10-tak kilometara. Podešena je tako da njome mogu ići i rekreativci, a i kondiciono sposobni planinari. Bit će obilježena početnim panoom i kartom staze od početne do krajnje tačke, oznakama o težini i dužini puta, vremenom koje je potrebno da se pređe od jedne do druge tačke. Ovo je jedna divna ideja, staza kojom će i turisti i građani moći prošetati i otići do vrha Trebevića, kazao je Edin Ibrulj predsjednik planinarskog društva Trebević.

Trebević se želi pozicionirati kao jedna od najpoželjnijih destinacija u zemlji, a ovakvi projekti idu ka tom cilju i osim ovog projekta.

- Vrlo je bitno sačuvati integritet planine i grada. Priroda mora ostati onakva kakva jeste i akcenat treba staviti na pješačke staze, biciklističke staze, da turisti mogu doći na izlet, da sportaši mogu tu trenirati. Vrlo bitno je da se ne dozvoli neka pretjerana gradnja kada je u pitanju Trebević, rekao je Ibrulj.

NA VRH