Počela proljetna deratizacija: U Kantonu Sarajevo 13 tona otrova za glodare i zmije

TV Alfa
11.04.2018 20:31

Proljetna sistematska deratizacija u KS je počela i trajat će sve do 30. maja. Ovaj posao obavljat će 30 uposlenika "Sanitacije", a planirano je da utroše 13 tona otrova. Proljetnom sistematskom deratizacijom biće obuhvaćeni vodotoci rijeka, zelene površine i parkovi. Prethodnih dana ekipe su obilazile kritična mjesta kako bi snimile stanje na terenu.

- Kritične tačke u KS su Otoka, Skenderija, Bembaša, Sokolović-Kolonija, Hrasnica, Ilidža i na ta područja će se obratiti posebna pažnja. Prvo ćemo tretirati vodotok Miljacke pa ćemo se spuštati prema Novom Sarajevu, Novom Gradu i Ilidži. Nakon toga uradit ćemo zelene površine i parkove. Također, imat ćemo i korektivnu fazu da bismo dopunili tamo gdje se ukaže potreba, rekao je u emisiji "Danas" Šefik Pašagić, direktor "Sanitacije".

Pašagić napominje i na obavezu upravitelja zgrada da provedu deratizaciju. Da bi sistematska deratizacija bila što efikasnija, on napominje da i KJKP "Vodovod i kanalizacija" u isto vrijeme mora uraditi kanalizacione sisteme.

- Zbog poništavanja tendera, KJKP "Vodovod i kanalizacija" nije izvršio deratizaciju kanalizacionog sistema. Sada ćemo insistirati da se i to uradi tokom ove proljetne faze kako bi se postigli pravi efekti. Sistematska deratizacija je jedini način dovođenja glodara na biološki minimum i ne ugrožavanja stanovništva sa strane zdravlja od strane glodara, jer oni prenose preko 70 vrsta bolesti, ističe Pašagić.

NA VRH