S proljećem stigle i alergije, genetika je presudni faktor

TV Alfa
11.04.2018 21:00

Kada drveće počinje cvjetati, ogromne količine polena dižu se u zrak, izazivajući godišnji "ritual" kihanja i šmrcanja. Veliki broj ljudi u svijetu je žrtva sezonske alergije, i ta brojka stalno raste. Iscrpljujuće kihanje, kašljanje, curenje nosa, nadražene i otečene oči predstavljaju pravi umor i stres za žrtve sezonske alergije. Iako alergije imaju veze s imunitetom, genetika je ipak presudan faktor.  

 - Alergijska reakcija nastaje kad tijelo nenormalno reagira na inače neopasne tvari kao što su pelud, prašina, neke namirnice, lijekovi, životinjsko krzno, biljke, plijesan, hemijska zagađenja i slično. Lančana reakcija nastaje kad imunološki sistem zamjeni neku neopasnu tvar s opasnim stranim napadačem. Imunološki sistem postaje pretjerano aktivan i proizvodi mnogo histamina. Histamin širi poput vlasi uske kapilare na membrani i time se povećava protok krvi, povećani protok krvi uzrokuje oticanje, što može biti vrlo opasno. Alergije su karakteristične za mladu populaciju, ali se može javiti od rane mladosti tj. od djetinjstva, kod novorođenčeta pa do pacijenta koji može imati 80-90 godina, kazao je dr. Teufik Hadžiosmanović, specijalista za plućne bolesti gostujući u emisiji "TV Ordinacija" na TV Alfa.

U slučaju vazomotornog rinitisa osobi se propisuju antihistaminici koji neće izliječiti bolest, ali će simptome držati pod kontrolom. Kod težih slučajeva, u terapiju se, ističe Hadžiosmanović, uključuju i kortikosteroidni sprejevi za nos.

- Astmatičarima se daju antileukotrijeni, kortikosteroidni sprejevi, koji su obavezni u terapiji astme, zatim beta agonisti dugog i kratkog djelovanja koji su simptomatska terapija, ali i stari lijekovi, koje smo ponekad primorani upotrijebiti, kao što je aminofilin. U teškim slučajevima pacijentu se daju i peroralni ili parenteralni kortikosteroidni kako bismo zaustavili napad, ističe dr. Hadžiosmanović.

Doktor upozorava kako je za svaku osobu koja pati od nekog oblika alergije dobro da prati bioprognozu i polenski kalendar.

 
NA VRH