U toku prijave za Internacionalni VIVA Film Festival

TV Alfa
12.04.2018 23:25
Internacionalni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma Viva Film Festival 2018, četvrti po redu, biće održan od 12. do 16. septembra 2018. u Sarajevu i 11 drugih gradova BIH.

- Mi se svakako možemo pohvaliti da smo od 4.000 festivala u svijetu ušli u tih 100 najboljih. Projekat traje već tri godine, a prošle godine Viva škola filma obišla je 20 bh. gradova, s 20 realiziranih radionica, koje je pohađala 294 učesnika, kazao je Ratko Orozović, direktor Festivala.

Filmske radionice se sastoje od teorijskog i praktičnog dijela, a namijenjene su za mlade od 13 do 21 godine života. Radionice su koncipirane tako da mladi kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji.

- Izuzetan je interes omladine za ove radionice, za njih je to veliko iskustvo. Ono što je bitno u kategoriji omladinskog filma, jeste da potaknemo mlade da misle, da razmišljaju jezikom filma, i da ih izdvojimo od malih poroka. Ove godine posvetili smo posebnu pažnju za kategoriju turizma, posebno što ove godine imamo i Trebevićku žičaru, te će se sigurno neki od filova snimati upravo u žičari, ističe Orozović.

Rezultat svake radionice biće film koji učesnici sami proizvedu. Svi filmovi bit će predstavljeni u kategoriji Omladinski bh. film, na Viva film festivalu 2018, koji se ove godine održava od 12. do 16. septembra.

NA VRH