"Dani vakufa 2018" u šest gradova BiH i uz bogate sadržaje

TV Alfa
14.04.2018 11:19

Kulturno-vjerska, obrazovna i naučna manifestacija "Dani vakufa u BiH" održava se u Sarajevu, Sanskom Mostu, Fojnici, Trebinju, Vitezu i Visokom, od 13. do 20. aprila, a partner-grad manifestacije su Fojnica i Trebinje.

- Manifestacija ukazuje na veliki značaj i ulogu vakufa u današnjem vremenu, promovira vakufe i nova uvakufljenja, doprinosi procesu povrata uzurpiranih i oduzetih vakufa. Danas je održana promocija vakufskih projekata i potpisivanje protokola između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o realizaciji novih vakufskih projekata u BiH, kazao je Amel Mešić, iz Vakufske direkcije.

Tokom sedam dana manifestacije bit će održana regionalna konferencija pod nazivom "Restitucija imovine – iskustva, mogućnosti i rješenja", a s obzirom na to da je konferencija dio aktivnosti koje Vakufska direkcija kontinuirano poduzima na povratu bespravno oduzete imovine, gosti su predstavnici Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, ali i iz Evrope i svijeta.

- Ovo je osma manifestacija sadržajno bogata, a intencija je podsjetiti da su vakufi imali izuzetnu ulogu u kulturnoj, obrazovnoj i društvenoj povijesti BiH i razvoju gradova i privrednih djelatnosti na ovim prostorima. Planirano je i predstavljanje djela "Bosanske vakufname" u pet tomova, te održana hutba o vakufima, mevlud i hatma dova u povodu Dana vakufa i Lejletul-l-miradža, ističe Mešić

NA VRH