Memić i Kapo u „As exkluzivu“: Ne želimo biti socijalni slučajevi

TV Alfa
15.04.2018 21:44

Gosti ovonedjeljnog izdanja emisije „As exkluziv sa Muhamedom Bikićem“ na TV Alfa bili su potencijalni bh. paraolimpijac Nermin Memić i njegov trener, Amel Kapo. 

Nermin Memić, rođen je u Bratuncu, rano djetinjstvo proveo je u Tuzli, da bi nakon rata preselio u Sarajevo.

- Kao i svaki dječak, igrao sam fudbal, da bi se poslije opredijelio za odbojku, istina amatersku, kao i onu popularnu na pijesku. Nažalost, doživio sam saobraćajnu nesreću augusta 2016. godine, ostao bez ruke. No, nakon samo šest mjeseci počeo sam trenirati plivanje i za veoma kratko vrijeme postigao zapažene rezultate. Već sada sam blizu obaranja paraolimpijske norme, kazao je Nermin Memić.  

Njegov trener Amel Kapo, se sa samo 11 godina priključio se Klubu sjedeće odbojke "Spid", sa kojim je osvojio sve što se moglo osvojiti, a istovremeno je bio i sekretar kluba.

- S juniorskom reprezentacijom BiH osvojio sam srebrenu medalju na evropskom prvenstvu. Kajem 2015. osnovao sam plivački klub za osobe s invaliditetom, koji je pokazao da je sport nešto što ujedinjava i ne pravi razlike. Mi ne želimo da budemo specijalni slučajevi, želimo biti ravnopravni, kazao je Kapo

Kapo je prvi trener plivanja koji uspješno provodi metodu Halliwick u trenažnom procesu osoba s invaliditetom. Njegov rad sa Ismailom Zulfićem, dječakom bez obje ruke, izazvao je veliku pažnju širom svijeta.

NA VRH