Karamatić: Ako je Rasim Srbin, što mu smeta četnik Predrag?

TV Alfa
16.04.2018 21:32

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Mario Karamatić bio je gost političkog magazina "Acta" na TV Alfa. 

Kroz narodski govor, izbjegavajući „politički“ jezik, pojasnio je svoj odnos prema profesiji koju obavlja, aktuelnim društveno – političkim dešavanjima i ekonomskim procesima.   

Prema njegovim riječima, političke elite su se „odnarodile“, a on se trudi da "baš govori jezikom koji je razumljiv narodu", jer se do naroda nekako mora doprijeti.

- Ja stvarno ne mogu zamisliti gospodina Čovića, Radončića, Izetbegovića, Ivanića, Dodika već mogu, da dođe u prodavnicu i sjednu s ljudima na gajbu pive i porazgovaraju, kazao je Karamatić. 

Podrška narkomanskih krugova

Težinu izgovorene javne riječi, kao državnog delegata, kaže da razumije, te da je apsolutno svjestan svoje odgovornosti. Komentirao je i svoj poziv na uvođenje akciza na drogu na trafikama. 

- Nije bilo kritika, dapače, dobio sam veliku potporu javnosti, između ostalih i narkomanskih klubova, koji nisu bili ciljana skupina moga obraćanja, kazao je Karamatić. 

Ciljana grupa su mu nelegalni proizvođači duhana s područja Hercegovine, kojima, tvrdi, SIPA upada u kuće, dronovi lete i nadgledaju da li ima nelegalnih za sada, „da ne bi slučajno država ostala bez 118 KM poreza po kilogramu“. 

Braneći „ekonomske“ interese proizvođača krznenih životinja naišao je na osudu udruženja za zaštitu životinja, ali i tadašnje predstavnice PETA udruženja Pamele Anderson. 

- Da se Pamela javila prije dvadeset godina Čolaku mislim da bi on promijenio mišljenje, malo je prestarila. Činjenica je da me optužuju te udruge za zaštitu prava životinja, a meni to govori dama koja je u kožnoj jakni. Rekoh šta nosiš na sebi?, rekao je Karamatić. 

Svjestan je da je negativnim marketingom ipak privukao pažnju javnosti. 

- O meni se čulo preko zakona o krznašicama, da ja tamo neke životinje maltretiram, pa se čulo da ja ne plaćam RTV pretplatu, kod nas je negativni marketing, marketing, pojasnio je Karamatić. 

U svojevrsnom klinču našao se i s Vanjskotrgovinskom komorom BiH. 

- Po meni se tu radi o ogromnom kriminalu. Oni će odazvati kada dobiju pozive iz Zenice, ili Foče mislim da sve ide prema tome, kategoričan je Karamatić. 

A imao je zamjerke i na rad ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, nakon čega je formirana i Komisija koja je ispitivala rad ministra. Priča se svela na narodnu „tresla se gora, rodio se miš“. 

- Ja sam tu imao neke ambicije, da mi tu kao nešto uradimo. U tom silnom radu smo se uspjeli sastati četiri puta. Ja sam ispitivao ministra, on je zamuckivao, i onda meni bilo neprijatno. Mene su interesirale neke stvari, kako može djelatnik vanjskih poslova slati svoje gole slike damama. Ja to smatram prvorazrednim međunarodnim skandalom, pogotovo što se on i nije nešto pokazao na tim slikama, kaže Karamatić. 

Multi-kulti, mambo-džambo građanske stranke 

Odgovarajući na pitanje koliko nacionalnu retoriku koristi u prikupljanju političkih poena, kaže da u prvom redu predstavlja Hrvate, a kao državni delegat, BiH zastupa samo vani.  

- Ja unutar BiH predstavljam isključivo hrvatski narod, i ako neko misli drugačije nije dobar s glavom, kazao je Karamatić. 

Prema njegovim riječima, dan osnivanja Herceg-Bosne bio bi idealan datum za praznovanje u BiH, iako bi to uvrijedilo pojedine stanovnike naše zemlje. 

- Bila bi to provokacija i Srbima i Bošnjacima, ali ja nemam s tim problema. Pa i meni je provokacija 1. mart i 9. januar”, kazao je Karamatić. 

Izvinjenje žrtvama hrvatskih zločina

Komentirajući i događanje i stradanja civila u Ahmićima prije 25 godina, pod okriljem HZHB, kaže da je počinjen strašan zločin i da su počinitelji odgovarali u najvećem broju. 

- Bio je to strašan zločin, ne postoji opravdanje ako neko ubije dijete. Ali nema opravdanja ni za hrvatsko dijete u Trusini, rekao je predsjednik HSS-a. 

On je kazao i da u medijima, posebno javnim servisima, nisu isti kriteriji izvještavanja o zločinima iako je "mrva glava, mrtva glava". 

- Ako su Hrvati počinili zločin, ja se duboko ispričavam žrtvama. Međutim, ako su Bošnjaci ili Srbi počinili zločin nad mojim narodom, red bi bio da se i oni ispričaju. Mislim da je to minimum neke pristojnosti i mogućnosti komunikacije za budućnost, kako bi mogli nastaviti dalje, kazao je Karamatić. 

Delegat u Parlamentu BiH smatra da je država vrsta međunarodnog protektorata, i da ko god je ugrožen trči Međunarodnoj zajednici smatrajući je starijim bratom. 

- Vuče je za ruku i govori ova dvojica me tuku, opisao je. 

Dom naroda FBiH bez Hrvata iz Sarajeva

HNS neće prihvatiti ni tehničke izmjene Izbornog zakona, a koje bi poboljšale izborni process. 

- Kuća se ruši, a neko kaže treba pomest ispred vrata. Ja nemam pretjeranu ambiciju da spašavam BiH, opravdanje je Karamatića.  

Komentirajući HNS-ov Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, Karamatić je potvrdio da u Dom naroda FBiH ne bi mogli biti birani Hrvati iz Sarajeva. 

- Presuda Ustavnog suda govori da dom naroda nije dom kantona, znači da je on reprezent naroda. Sada se neko drugi treba zapitati zbog čeka u Kantonu Sarajevo nema 24.000 Hrvata, koliko matematika kada se broj Hrvata po popisu podijeli sa 17 govori da daje jednog zastupnika, ko je protjerao te Hrvate, isto kao što nema više u Konjicu 20.000 Hrvata nego 400. Vjerujte mi to nije krivica HNS-a, to je neka druga politika uradila. To je isključiva odgovornost bošnjačke politike, ne hrvatske, ocjenjuje Karamatić. 

Ako je Rasim Srbin, što mu smeta četnik Predrag

Pravdajući HNS-ov stav, Karamatić je naveo primjer Kluba Srba u Domu naroda FBiH koji nije popunjen, jer nije bilo dovoljno Srba koji su izabrani u kantonalne skupštine. Smatra da su u kompletnom Klubu Srba samo tri autentična delegata Srba koji dolaze iz Kantona 10. 

- Ovo ostali su neki Srbi sa halal certifikatom. Imate, primjera radi, zastupnika BPS-a Rasima (op.a. Smajić), koji se bio izjasnio kao Srbin, želeći ući iz Kantona Sarajevo u Klub Srba, međutim u CIK-u je nekome doteklo pameti, pa je provjerio, pa je taj isti Rasim na lokalnim izborima se bio izjasnio kao Bošnjak. I onda su mu objasnili da se ne može svake dvije godine mijenjati taj nacionalni osjećaj pripadnosti da mora sačekati barem četiri godine. On nije uspio jadan ući u taj Klub Srba. Međutim, on je napao Predraga Kojovića da je četnik. Ako se Rasim osjeća kao Srbin što mu smeta ako je Predrag četnik, a realno on je zadnja osoba koja bi se mogla nazvati četnikom u ovoj zemlji. Ovdje se radi o pokušajima zloupotrebe izbornog sistema, nije o legitimnoj zastupljenosti, kazao je Karamatić.  

 
NA VRH