Ćudić: Smatramo da opsada Sarajeva nije dovoljno prikazana i dokazana

TV Alfa
16.04.2018 22:40

U Publikaciji ''Ratni zločini na Grbavici - presude'' objavljene su presude koje su donesene pred domaćim sudovima u BiH, a tiču se ratnih zločina počinjenih na Grbavici. Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić je kazao u emisiji "Danas" da se unutar knjige nalaze predmeti: Duško Dabetić Dabe, Predrag Mišković, Saša Baričanin, Veselin Vlahović Batko i Zoran Dragičević Krompir.

- To su predmeti koji se najčešće odnose na zločine protiv čovječnosti, a za Grbavicu zvanično možemo da kažemo da je to bio logor, za sve one koji nisu bili pripadnici srpske nacionalnosti. Knjiga se simbolično zove "Grbavica", ali se odnosi i na druga naselja kao što su Kovačići, Vrace, odnosno okupirani dio Sarajeva od 1992.-1995. godine. Oni koji su počinili zločine su osuđeni na kazne zatvora od šest do 42 godine. Najveću kaznu dobio je Veselin Vlahović, poznatiji kao monstrum s Grbavice, a koji je kao pripadnik oružanih formacija Vojske Republike Srpske ubijao, mučio, nečovječno postupao s civilnim stanovništvom, silovao, uzimao taoce, kolektivno kažnjavao, protivzakonito zatvarao i pljačkao ljude, kazao je Ćudić.

UDIK već treću godinu radi na dokumentiranju presuda za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH, a koje su donesene pred domaćim sudovima u BiH. Ćudić smatra da je potrebno dokumentirati te presude i to prevashodno zbog budućih generacija, ali i generacija koje trenutno odrastaju u naselju Grbavica.

- Za nas kao aktiviste civilnog društva objavljivanje svake presude je vrlo značajno zbog toga da se nikada i nigdje više ne ponovi to što se dogodilo. Mi smatramo da opsada Sarajeva, koliko god da se o njoj govorilo nikada nije dovoljno zvanično prikazana, dokazana i kroz određenu dokumentaciju, publikaciju prikazana javnosti. Svjesni smo činjenice, da presude u nekim slučajevima nisu obuhvatile sve ratne zločine i monstruozne radnje, ali će svakako dati najbolji uvid u stvarno stanje onoga što su stanovnici ovog naselja preživjeli, ističe Ćudić. 

Pored presuda, unutar knjige je priložena lista s imenima i prezimenima osoba koje su do danas ekshumirane iz masovnih grobnica, a nestale su na području Grbavice. Za 16 žrtava još uvijek se traga.

NA VRH