Omersoftić: Slovenija demonstrira silu prema građanima BiH, naša država se distancirala

TV Alfa
16.04.2018 22:47

Pet godina nakon presude Evropskog suda za ljudska prava, štediše Ljubljanske banke još čekaju svoj novac. Štednja je iz Ljubljanske banke prenesena u Narodnu banku Slovenije i nikada nije vraćena. Slovenija ignoriše i presudu Evropskog suda za ljudska prava. Nadležna služba u Sloveniji zadužena za obračun štednje i isplatu novca, odbila je zahtjeve mnogih štediša iz Federacije, kazala je u emisiji "Danas" Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša BiH.

- Ja zaista ovo doživljavam kao demonstraciju sile prema građanima BiH. Evropski sud donese presudu i kaže vratite novac štedišama, a Slovenija ignoriše. Slovenija je ponudila štedišama da vode upravne sporove pred sudom u Sloveniji. Tražili su da štediša za troškove advokata koji će uzeti predmet plati 500 eura i da se obaveže da će 10 posto onoga što dobije zajedno sa PDV-om ustupiti kao nagradu advokatima. Veliki broj štediša su u poznim godinama i primaju minimalne penzije, tako da nisu u mogućnosti platiti troškove advokata, kazala je Omersoftić. 

Za više od 6.700 štediša iz Bosne i Hercegovine iz Slovenije tvrde da im je novac vraćen u Bosni i Hercegovini. Ukupna štednja građana Bosne i Hercegovine u Ljubljanskoj banci s pripadajućim kamatama je oko 230 miliona eura. Međutim, Ljubljanska banka je bh. štedišama do sada isplatila svega oko 70 miliona. 

- Naš problem je i što se država distancirala od štediša, moja država je moje lične podatke dala Sloveniji gdje ih ona zloupotrebljava. Veoma smo razočarani i smatramo da Slovenija djeluje na način ne bi li „otpalo“ što više onih koji potražuju novac. To se realno i dešava jer neki odustaju, umorni od dugogodišnje potrage za vlastitim novcem, neki su finansijski i zdravstveno nemoćni, dok kod nekih, po smrti ostaje nejasno ko su pravni sljednici, ističe Omersoftić.

NA VRH