Omersoftić: Slovenija demonstrira silu prema građanima BiH, naša država se distancirala

Omersoftić: Slovenija demonstrira silu prema građanima BiH, naša država se distancirala

Pet godina nakon presude Evropskog suda za ljudska prava, štediše Ljubljanske banke još čekaju svoj novac. Štednja je iz Ljubljanske banke prenesena u Narodnu banku Slovenije i nikada nije vraćena. Slovenija ignoriše i presudu Evropskog suda za ljudska prava. Nadležna služba u Sloveniji zadužena za obračun štednje i isplatu novca, odbila je zahtjeve mnogih štediša iz Federacije, kazala je u emisiji "Danas" Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša BiH.

- Ja zaista ovo doživljavam kao demonstraciju sile prema građanima BiH. Evropski sud donese presudu i kaže vratite novac štedišama, a Slovenija ignoriše. Slovenija je ponudila štedišama da vode upravne sporove pred sudom u Sloveniji. Tražili su da štediša za troškove advokata koji će uzeti predmet plati 500 eura i da se obaveže da će 10 posto onoga što dobije zajedno sa PDV-om ustupiti kao nagradu advokatima. Veliki broj štediša su u poznim godinama i primaju minimalne penzije, tako da nisu u mogućnosti platiti troškove advokata, kazala je Omersoftić. 

Za više od 6.700 štediša iz Bosne i Hercegovine iz Slovenije tvrde da im je novac vraćen u Bosni i Hercegovini. Ukupna štednja građana Bosne i Hercegovine u Ljubljanskoj banci s pripadajućim kamatama je oko 230 miliona eura. Međutim, Ljubljanska banka je bh. štedišama do sada isplatila svega oko 70 miliona. 

- Naš problem je i što se država distancirala od štediša, moja država je moje lične podatke dala Sloveniji gdje ih ona zloupotrebljava. Veoma smo razočarani i smatramo da Slovenija djeluje na način ne bi li „otpalo“ što više onih koji potražuju novac. To se realno i dešava jer neki odustaju, umorni od dugogodišnje potrage za vlastitim novcem, neki su finansijski i zdravstveno nemoćni, dok kod nekih, po smrti ostaje nejasno ko su pravni sljednici, ističe Omersoftić.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH