"I to je život": Mladi glumci amateri žive svoje snove

Avaz.ba

Svi u djetinjstvu sanjaju neke snove. Biti pjevač, glumac ili slikar, svakako je prvenstveno stvar talenta, ali i malo sreće da se počnete baviti tim kreativnim poslovima. Većina mladih sanjari o iskazivanju svoga talenta na daskama koje život znače. S obzirom na to da se na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu mali broj njih upiše na studij, puno je mladih brucoša koji upisuju druge fakultete i nastavljaju se školovati za profesije o kojima nisu sanjali. 

Irnis Šljivo, Medina Zahirović i Faris Šipovac, dokazuju da se uprkos školovanju za neke druge profesije mogu ostvariti snovi iz djetinjstva. 

- Amaterski se bavim glumom još od osnovne škole. U srednjoj školi sam kroz radionicu glume koju vode glumci Damir Kustura i Sanjin Arnautović potpuno zavolio taj svijet. U zadnje vrijeme se dosta zanimam za režiju i nedavno sam se okušao i u toj ulozi kao asistent režije profesorici Armi Tanović Branković s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, na OSCE-ovom projektu na temu nasilni ekstremizam, kazao je Irnis Šljivo, student druge godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. 

Medina se glumom počela baviti kao jedanaestogodišnjakinja u Dramskom studiju Arlekino u Brčkom. 

- Još u osnovnoj školi sam se zaljubila u glumu i ta ljubav me nikad neće popustiti. Radila sam s iskusnim glumcima, Rubinom Sarajlić, Džanom Matanović-Krasnić i Arminom Omerović koji su me još više uvukli u svijet glume. Nažalost po završetku srednje škole se nisam uspjela upisati na ASU, ali nikada nisam odustala od ostvarenja svojih snova, objašnjava 21-godišnja studentica druge godine Pravnog fakulteta.  

Glumac amater je i 17-godišnji Faris, koji je ljubav prema glumi osjetio kao desetogodišnjak glumeći direktora u predstavi ”Magareće godine”

- Druga uloga u mom životu je ova posljednja u predstavi "Kids" gdje sam glumio negativca. Izuzetno iskustvo je ova uloga za koju sam se mukotrpno pripremao šest mjeseci. Volim pozorište i uvijek ću se baviti glumom uprkos činjenici što ne namjeravam upisati ASU, kazao je Faris.    

A na koji način ovi mladi ljudi ostvaruju svoje snove, ko ih podržava u njihovim projektima, te vide li budućnost u svojoj zemlji, odgovorili su u emisiji "I to je život".

NA VRH

Podijeli članak na