''Iskreni osmijeh'' - Predstava, radionice i bazar učenika Zavoda ,,Mjedenica"

TV Alfa
18.04.2018 21:48

Udruženje za podršku ideja ''Skakavac'' projektom “Iskreni osmijeh'' građanima će predstaviti sve mogućnosti djece koja pohađaju Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica" te skrenuti pažnju javnosti i uputiti apel zajednici da se aktivno uključi u inkluziju. Projekat će biti realiziran 23. aprila od 16 do 20 sati, na Vilsonovom šetalištu.

- Radionica je zamišljena da se po prvi put javnosti prikažu mogućnosti i znanje djece, te da svojim rukama za vrijeme trajanja kulturno zabavnog programa naprave dvije košnice. Predstava će imati kulturno umjetnički karakter. Učenici će izvesti unaprijed pripremljene tačke kao što su igrokaz, folklor, recitacije, muzički performans i slično, kazao je Emir Arnautović, predsjednik Udruženja "Skakavac" gostujući u emisiji "Danas".

Dosadašnje edukativne radionice u većini slučajeva bile su za nastavnike, užu i širu porodicu, ali nijedna nije podrazumijevala da djeca s invaliditetom društvu pokažu svoje sposobnosti. Djeca trebaju biti na prvom mjestu u bilo kojem segmentu društva, njihov trud i rad se treba pohvaliti ističe Arnautović. 

- Pričati o inkluziji unutar zatvorene prostorije nikad ne može imati odjeka, ova djeca su zaista vrijedna oni znaju i mogu, i zaista će stvarno svojim rukama napraviti predmete koji se mogu upotrebljavati u ovom slučaju košnicu za pčele. A nadamo se da ćemo u nekom skorijem periodu i oformiti taj pčelinjak. Naš cilj je skrenuti pažnju i upoznati ljude da bez obzira na psihofizička ograničenja ta djeca mogu i žele imati odrastanje poput druge djece. Predstava i radionica počinje u 16 sati, ističe Arnautović.

NA VRH