Memorijalni turnir ''Vinko Šamarlić'': Sjećanje na heroja odbrane

TV Alfa
19.04.2018 21:44

Memorijalni džudo turnir, koji se tradicionalno organizuje u čast jednom od heroja odbrane Sarajeva Vinka Šamarlića, bit će održan 21. i 22. aprila. O samom turniru i organizaciji za emisiju "Danas" govorili su Sead Mehičević, predsjednik džudo kluba "Željezničar" i Nihad Velić, šef stručnog štaba džudo kluba "Željezničar".

- Nadam se da ćemo imati uspješan turnir, kao i prethodnih godina, jer je to Vinko zaslužio. Ovim turnirom nastojimo da se sjećamo njegovog lika i djela. Za prvi turnir smo medalje pravili od gipsa, a sada na sve načine pokušavamo da održimo ovaj turnir, iako nije nimalo lako, jer je judo sport u kojem nema mnogo novca. Zato hvala svima koji su nam pomogli da se ova tradicija nastavi, kazao je Mehičević.

Organizatori turnira iz Judo kluba "Željezničar", odakle tvrde da je odziv takmičara sve veći. Prošle godine ih je učestvovalo oko 600, a ove godine ih se očekuje puno više. 

- Sam turnir mislim da će nadmašiti sva očekivanja, između 600 i 700 takmičara očekujemo. Imamo najave da dolaze takmičari iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Austrije i naravno BiH. Turnir se održava u sportskoj dvorani u naselju Grbavica. Za takmičare koji dolaze iz drugih gradova obezbijeđeno je spavanje. Džudo sport je dosta skup, a nema sredstava. Za Džudo klub "Željezničar" turnir je veoma značajan. Da nije "Željezničara" i još nekih entuzijasta veliko je pitanje da li bi se ovaj turnir održavao, ističe Velić.

NA VRH