Rađo: Pravilnim odgojem djece ćemo sačuvati i "princezu Zemlju"

TV Alfa
20.04.2018 19:16

Dan planete Zemlje obilježava se svake godine 22. aprila. Ove godine biće obilježen u više od 150 zemalja širom svijeta. Koliko je bitna svijest o zaštiti i očuvanju Planete, te kako edukovati djecu o značaju očuvanja Zemlje za emisiju "Danas" govorila je književnica Sanela Rađo, autorka knjige ''Princeza Zemlja, zemljožderi i vitezovi'', po knjizi je urađena i predstava.

- Knjiga ''Princeza Zemlja, zemljožderi i vitezovi'' njen sam naziv je bajkovit, to je moderna bajka. Razlika između  moderne i tradicionalne bajke je da su likovi moderne bajke ovdašnji, nama bliski, koje svakodnevno susrećemo a to su biljke, životinje, predmeti i slično. Kada kažem princeza Zemlja, onda milim da je naša planeta Zemlja vrlo krhka i zato je nazivam princezom, a vladari, kraljevi smo mi sami i onako kako se mi postavimo tako ćemo je i očuvati. Kada kažem zemljožderi onda mislim na one koji uništavaju i jedu planetu Zemlju, dok su vitezovi oni koji će je spasiti, kazala je Rađo.

Rađo ističe kako je period od treće do pete godine jedan od najvažniji perioda u našim životima, jer je to doba odgoja.

 - Odgojen čovjek će biti i obrazovan čovjek, dok obrazovan čovjek ne mora biti i odgojen on se jednostavno samo diči svojom diplomom odnosno površnim znanjem. Odgoj počinje u najmanjoj socijalnoj sredini, a to je porodica. To je razgovor između roditelja i djece, a kasnije se to širi i počinje i u vrtiću, školi i slično. Važne su i te navike koje mi na samom početku usadimo svojoj djeci, a oni to nose kroz čitav svoj život. Ova knjiga po kojoj je rađena i predstava je nastala kao jedan metaforičan prikaz današnjeg društva. Pravilnim  odgojem djece kroz uspostavljanje prijateljstava s biljkama i životinjama ćemo sačuvati i princezu Zemlju, ističe Rađo.

 
NA VRH