Večeras od 21:00h

Jovan Divjak gost političkog magazina "Acta"

TV Alfa
23.04.2018 19:12

Kažu jedan od simbola Bosne i Hercegovine, dokaz multietničkog i multigrađanskog karaktera, živa legenda Sarajeva, za jedne izdajnik, za druge zaštitnik, nekadašnji Srbin, trenutni Bosanac, ili kako to naš Ustav kaže Ostali -  gost večerašnjeg izdanja političkog magazina "Acta" je penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak.

Evocirajući na sjećanja na proljeće 1992. godine Divjak kaže kako se i danas događaji iz tog perioda neobjektivno interepretiraju. Dogovor koji je postojao između Alije Izetbegovića i komadanta druge vojske Milutina Kukanjca trebao je biti ispoštovan, ali oni koji su se našli na ulici nisu ispoštovali, kaže, da su dali sebi za pravo da sude i naprave ono što su napravili.

 - Ako je predsjednik SDA prije dva mjeseca bio na Kazanima, izvinio se za žrtve, mislim da je to isto trebao uraditi u Dobrovoljačkoj. U Dobrovoljačkoj se desio zločin, neka ga tretira kako ko hoće, ali je činjenica da je Tužilaštvo Srbije nas 19 optužilo i vodi se postupak. Tih 19 je ovdje, u Tužilaštvu BiH, oslobođeno i nije pronađena bilo kakva odgovornost. Desio se zločin, ali to nije organizovano ni sa strane države, ni sa strane Armije BiH, rekao je Divjak.  

Smatra i da se brojke poginulih friziraju.

- U tom zločinu je poginulo šest. Drugog maja, tvrdim da je to najveća pobjeda BiH, dodaje Divjak.

Divjak će komentirati i aktuelna politička dešavanja u zemlji, ali i evocirati uspomene iz '90-tih.

Danas je kaže sretan i zaljubljen, a bio je toliko veseo i raspoložen da je ispričao i nekoliko viceva na račun bh. političara.

Emisiju "Acta" gledajte večeras od 21:00h.

NA VRH