Čapelj: Knjiga je skupa igračka, a problem je malo tržište u BiH

TV Alfa
23.04.2018 22:26

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine. UNESCO je ovaj dan ustanovio 1995. godine, u čast dvojice "besmrtnih" književnika, Španca Miguela de Servantesa i Engleza Vilijema Šekspira, koji su preminuli na današnji dan 1616. god. 

UNESCO Svjetski dan knjige obilježava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije, a cilj je podstaći na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.

- Danas se od same književnosti ne može živjeti potrebno je mnogo truda, rada i odricanja da bi se napisala jedna knjiga. Pisati nije teško problem je izabrati ono o čemu niko ne piše, postoje na stotine ljubavnih priča, ali treba biti orginalan, pa napisati priču koju niko do sada još nije napisao. Knjiga je, kako kažu, "skupa" igračka, a problem je malo tržište u BiH, ima ljudi koji pišu, ali problem je što je i današnje izdavaštvo u krizi, ali isto tako i zaštita autorskih prava, kazala je Tamara Čapelj iz Udruženja umjetnika „Planet Poezija“ gostujući u emisiji "Danas".

Ističe da bi bilo lijepo da se o knjizi misli tokom cijele godine, te da ne treba to svoditi na jedan dan i simboličku dimenziju. Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava nastoje se potaknuti, naročito mladi, na čitanje te promovirati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva, kroz zaštitu autorskih prava.

- Mislim da književnost danas nosi taj pečat povezivanja ljudi, pogotovo utjehe kada je teško, kada dođu ti prijelomni trenutci, uvijek možete u dobroj poeziji, u dobrom romanu pronaći sebe. Ja najčešće pišem o društvu danas, o ženama majkama koje ostanu same s bolesnom djecom, o ženama koje se uhvate u koštac sa životom i ne pokleknu, ističe Čapelj.

NA VRH