Doktor Zuvdija Kandić gost "TV Ordinacije"

TV Alfa
02.05.2018 12:26

U večerašnjem izdanju emisije "TV Ordinacija" govorit ćemo hemoroidalnim bolestima, s posebnim osvrtom na istine i zuablude koje postoje u društvu i medicini.

Hemoroidalna bolest je posljedica oboljenja hemoroida, a odnosi se na implikacije koje kod oboljelog ostaju na analnom kanalu, debelom crijevu i čitavom organizmu. Samo operacija hemoroida ne rješava hemoroidalnu bolest. Stoga je, nakon operacije hemoroida neophodno potrebno liječenje nastalih komplikacija na analnom kanalu, debelom crijevu kao i drugih veoma teških opštih kompliakcija.

O nastanku bolesti, načinu i metodama liječenja govorit će redovni univerzitetski profesor hirurgije, subspecijalista abdominalne hirurgije, prof. dr Zuvdija Kandić, osnivač i vlasnik privatne zdravstvene ustanove „Alea dr. Kandić“.

Obzirom da se dosadašnje operativno i svako drugo liječenje hemoroida radi u zapuštenom stadiju oboljenja, ono je, najčešće neuspješno bez liječenja komplikacija hemoroida. Hronične komplikacije hemoroida se jednim terminom nazivaju hemoroidalna bolest. Rezultat su promjena na samim hemoroidima, na sfinkternom mehanizmu to jest na mišićima stezačima čmara, i oštećenju debelog crijeva poznato kao proctitis, ili proctocolitis, divertikluloza debelog crijeva i stečno proširenje debelog crijeva, isiče prof.dr. Kandić

Hirurško liječenje hemoroida prate veoma jaki bolovi. Veliki broj hirurških kongresa, simpozijuma, sastanaka, savjetovanja, okruglih stolova bio je posvećen objašanjenju nastanka bolova nakon operacije hemoroida i načinu njihovog suzbijanja, ili bar smanjenja.

Osnovni postulat stare i sadašnje medicine je „zdrav sam koliko mi je zdravo debelo crijevo“ potvrdjuje se na primjeru liječenja hemoroidalne bolesti. Svako liječenje hemoroida zahtjeva i liječenje posljedica na analnom kanalu, debelom crijevu čime se stvaraju uslovi za zdravo življenje, kazao je prof.dr. Zuvdija Kandić, gostujući u emisiji „Tv Ordinacija“.

Emisiju "TV Ordinacija" gledajte večeras od 21:00h u programu TV Alfa.

Oglasi

NA VRH