Sjećanje na 2. maj – Dan kada je Sarajevo odbranjeno od agresora

TV Alfa
02.05.2018 17:33

Od 1992. do 1995. godine u Sarajevu je ubijeno 1.600 djece. Mladi i neiskusni borci suprostavili su se tada mnogo jačem agresoru.

Povodom sjećanja na 2. maj gost emisije "Danas“ bio je Ramiz Holjan, potpredsjednik Udruženja roditelja djece opkoljenog Sarajeva 92-95.  

Ono što mi nosimo, to bolno iskustvo iz perioda 1992.-'95. godine, kada je ovaj grad bio pod opsadom, kada su djeca skoro svakodnevno ubijana, godinama je ostavilo velike posljedice, rekao bih strašne. Kako na roditelje, tako i na braću i sestre koji su to doživjeli, pa i one koji su rođeni nakon tih događaja. Po mojim saznanjima, mnogo je roditelja koji su poslije toga umrli. Sigurno je da se to dogodilo mnogo ranije nego što bi bilo prirodno, upravo zbog gubitaka naših najdražih bića, kazao je Holjan.

 Sjećajući se drugačijeg Sarajeva, onog ratnog Holjan ističe da ko god zaboravi prošlost, nema budućnosti, kao što budućnost nemaju ni oni koji su se za Bosnu i Hercegovinu borili. Prema Holjanovim riječima većina bivših boraca danas tvrdi da o njima niko ne brine. 

Zamislite 1.600 djece. To je najveća škola, ne znam da li ijedna škola sada broji toliko djece. Zato je to važno da se ne zaboravi. Većina boraca, onih koji su odbranili našu zemlju je nezaposlena. Izborili su se za slobodu ovog grada al se nisu izborili za radna mjesta. Sve što je urađeno poslije rata rađeno je tako da su borci zanemarivani i dan danas su zanemaren, ističe Holjan.

Oglasi

NA VRH