Analiza Žarka Papića: Put u pakao popločan predizbornim kampanjama

TV Alfa
02.05.2018 19:18

Nakon prvomajskih praznika, predstavnici političkih partija ponovo će pokušati doći do zajedničkog stava oko izmjena Izbornog zakona BiH, a prema ocjeni političkog analitičara Žarka Papića, nema mjesta optimizmu jer „nema šanse da se oni dogovore“. 

- Ja mislim da će se izbori održati, jer dogovora oko izmjena Izbornog zakona ni poslije septembra, oktobra, neće biti. Onda će doći do blokada u FBiH. Tog momenta, Bosna i Hercegovina ulazi u dramatično kritičnu situaciju. Republika Srpska će obaviti sve što je potrebno, imati vladu, predsjednika, sve organe izabrane. U Federaciji će biti blokiran izbor predsjednika, Vlade, itd. To je blokada funkcionisanja institucija, ali u slučaju blokade postojeći Čavara i Novalić ostaju u tzv. tehničkom mandatu u kojem su de facto i sada, kazao je Papić.

On je ocijenio i da se, zapravo, blokiraju izborni rezultati, jer postoje procjene da će SDA i HDZ BiH proći lošije na izborima nego ranije. Kako je kazao Papić, HDZ BiH u protekle četiri godine nije uradila ništa, a u SDA imaju ispravan osjećaj da će gubiti izbore. 

Politički montirano suđenje Radončiću ne bi li se SBB-u okačilo 'zvono o rep'

Govoreći o predizbornoj kampanji, profesor Papić ističe da će tužilaštva i sudovi odigrati glavnu ulogu, napominjući da je krivični postupak protiv lidera SBB-a Fahrudina Radončića pokrenut kako bi se sputavala aktivnost SBB-a unutar koalicije sa SDA, 2016. godine. 

- To je suština. Taj proces je definitivno politički montiran. Napravit ću paralelu, nakon političkog procesa i suđenja Mladim Muslimanima ’80-tih godina u Sarajevu, povod je bio tekst, koji nigdje nije objavljen to je tekst koji je čitalo 20 ljudi, drugi veliki politički slučaj je politički montirano suđenje Fahrudinu Radončiću, sad nema više ni teksta, sad su samo transkripti, to je pozorišna predstava i ono se vuče dvije godine i treba se približiti ovim izborima ne bi li se okačilo 'zvono o rep' SBB-u i samom Radončiću, kazao je Papić. 

On je kazao i kako očekuje da će Tužilaštvo početi da „štanca“ razne optužnice nezgodnim partijama. 

Sebija je član dinastije, kod Adise je potpuno drugačije

Budući da se neka od imena žena pominju kao mogući kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, profesor Papić, je prokomentirao i njihove šanse na izborima. 

- Kad je riječ o Sebiji Izetbegović ona jeste žena, formalno, ali ona je član dinastije. Nju ne gura to što je žena, nego zato što je iz dinastije Izetbegović i sve ono što su Izetbegovići za tih 30 godina vlasti vezali uz sebe od nepotizma do klijentizma je ovo jezgro, nju niko ne bira kao ženu nego kao člana dinastije, kazao je Papić. 

S druge strane, komentirajući moguću kandidatkinju SBB-a za člana Predsjedništva BiH Adisu Omerbegović-Arapović, Papić ističe da je situacija potpuno drugačija. Kako je kazao, Omerbegović-Arapović je odličan makroekonomista, ali je teško procijeniti izglede na izborima zbog patrijarhalnosti sredine. 

- Ona (op.a. Adisa Omerbegović-Arapović) je jako dobar stručnjak, novo lice, u tome leže njene šanse. Dakle, i žena i novo lice i profesionalac, stručno lice, nije kombinacija samo zato što je žena, a to je plus na sve ovo prethodno, kazao je Papić. 

Erdoan će objaviti kandidata SDA

Kada je riječ o najavljenom predizbornom skupu AKP-a, stranke predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana, u Sarajevu 20. maja, Papić ocjenjuje kako Bosna i Hercegovina sigurno neće postupiti kao pojedine evropske zemlje koje su takve skupove zabranile te da je to prst u oko Evropskoj uniji. 

- Mislim da i SDA tu nije potpuno čista. 20. maja je najavljen skup Erdoana, a 29. maja SDA treba da objavi ko je kandidat. Ja se bojim da će Erdoan objaviti ko je kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred Stranke demokratske akcije, kazao je Papić. 

Rusi vraćaju Ameriku u BiH

Govoreći o raspravi o Bosni i Hercegovini u američkom Kongresu, Papić ističe kako to govori o naznakama da će SAD imati ozbiljniji angažman u BiH, napomenuvši da je to zbog ruskog utjecaja u našoj zemlji koji „vraća Ameriku u BiH“. Ipak, naglašava da u tome nije spas za državu. 

- Ne vrijedi očekivati da će nas Amerikanci spasiti, nas jedino može spasiti to ako ove koji su na vlasti smijenimo. Ako ih ne smijenimo, pa da se udruže i Rusi i Amerikanci da nas spašavaju, ne bi vrijedilo, kazao je Papić.  

Predsjedništvo BiH stvara užasnu sliku o državi

Ponašanje članova Predsjedništva BiH u posljednjih nekoliko zajedničkih istupa, za Papića koji je obnašao funkciju diplomate još za vrijeme Jugoslavije, je skandalozno. 

- Skoro da nemate zajedničkog nastupa prilikom nečije posjete, a da se Izetbegović i Čović ne posvađaju. Ivanić se drži po strani kao da se to njega ne tiče 'eto vas pa se svađajte'. Oni tako lošu sliku o BiH stvaraju da je to užasno. A, u diplomatskom smislu riječi, malo je reći da je skandal. Nakon, takvog ponašanja, ja vam garantujem, ako je razmišljalo nekoliko šefova vlada ili država, da posjeti BiH, oni se sad kolebaju, ocijenio je Papić. 

Đavo leži u detalju

Kada je riječ o Pelješkom mostu Papić smatra da gradnju niko ne može zaustaviti te da nije sporna visina mosta nego je problem slobodnog izlaza na otvoreno more. 

- Koliko sam „ulovio“ vijest, na više ne znam čije pismo, EU je odgovorila da Hrvatska ima pravo da gradi most, a da je pitanje slobodnog prolaza potpuno drugo pitanje i neka se rješava drugačije. Na primjeru Pelješkog mosta, imate situaciju u kojoj član Predsjedništva Čović, i svi ministri HDZ-a u ovoj situaciji navijaju, ili su direktno na strani Hrvatske, bar da šute, da pokušaju da objasne stvari. Čović je upotrijebio vrlo interesantnu rečenicu, kad je polemisao s Izetbegovićem, rekao je 'sve institucije i kabinet člana Predsjedništva je za Pelješki most', šta je tu poruka, on nije član Predsjedništva, on je sam po sebi institucija i tu imate tu permanentno prisutnu varijantu odvajanja, kazao je Papić.  

MMF kaže zaposleno 4.000, Bakir kaže 50.000

U narodu je veliko nezadovoljstvo, kaže Papić, napominjući da je prema analizama Svjetske banke u BiH siromašno 24% stanovništva. Napomenuo je da prema svim analizama BiH spada u među najsiromašnije zemlje u EU. 

- Nama se hvale ovom stopom rasta od 2,9 posto za prošlu godinu, procjena za 2018. su da će biti 3,1%, a procjena za svjetsku stopu rasta je 4%, dakle čitav svijet, uključivši afričke pustinje rast će više nego BiH. S tom stopom rasta, mi da bismo došli do prosjeka EU, treba nam 70 – 100 godina. Dakle, mi smo bukvalno na dnu. Refleksija toga, kao ekonomista stare škole ja statistiku nikad ne uzimam 'zdravo za gotovo', ja joj vjerujem, samo ne vjerujem ovoj 'zvaničnoj statistici' u kojoj su podaci o siromaštvu i zaposlenima lažirani, MMF kaže u 2017. je bilo zaposlenih 4.000, a Bakir govori o 50.000, istaknuo je Papić. 

Čović zabrinut, Ivanić neće da se miješa, Bakir frustriran

Profesor Papić je na pitanje novinarke, budući da je jednom prilikom i sam rekao da je proučavao govor tijela, prokomentirao i neverbalnu komunikaciju članova Predsjedništva BiH. 

- Ja mislim da Čovićev govor tijela, govori da je on, na neki način, ozbiljno zabrinut s razlogom, nije više Komšić, bio je on u Predsjedništvu četiri godine i ništa se nije desilo za Hrvate u njegovoj interpretaciji. S druge strane, Mladen Ivanić, njegov govor tijela govori 'ja s ovom dvojicom nemam ništa, ne želim da se miješam u te njihove konflikte', a s treće strane mislim da Bakirov govor i nastupi, govore o tome da on ne zna ni kud ide ni kud udara. To je refleksija frustracije, zbunjenosti straha od gubitka, procijenio je Papić, ističući da ipak ne smatra da je dovoljno kompetentan u tom smislu. 

Put u pakao popločan predizbornim kampanjama

Prema ocjeni profesora Papića, predizborna kampanja koja predstoji neće biti klasična, nego se mogu očekivati jačanje tenzija i konflikata. Nenacionalističke partije bi trebale iskoristiti historijsku šansu, potpuno promijenjenim pristupom i usmjeriti se na socijalne kategorije društva.

- Ko hoće da dobije izbore usmjerit će svu svoju predizbornu aktivnost na ove marginalizovane slojeve, radnici, siromašni radnici, nezaposleni, siromašni penzioneri, to je ogromna masa, njih treba probuditi. Ne možete ih probuditi saopštenjima za štampu, klasičnim predizbornim mitinzima, morate ih probuditi tao što ćete konstantno biti sa njima, poručio je Papić, naglasivši da ljudi više ne vjeruju nikome te da se s njima treba direktno komunicirati. 

Ovo je historijski momenat, ističe Papić, naglasivši kako zabrinjava čak i mogućnost da SDA i HDZ, SNSD ili SDS ostanu u vlasti.

Oglasi

NA VRH