"Život s manje boli": Djeca oboljela od dijabetesa trebaju pomoć

TV Alfa
03.05.2018 23:44

U Skupštini Kantona Sarajevo 7. maja će biti predstavljena inicijativa "Život s manje boli". Cilj je, prije svega, da se djeci osiguraju sprave za kontinuirano bezbolno mjerenje šećera, da se inzulini svi za djecu s tip 1 stave na esencijalnu listu. 

- Nama je potrebna pomoć, naša djeca više ne mogu da čekaju da se unaprijede liječenje oboljelih od dijabetesa tipa 1, tražimo svoja prava, poručila je ovo Mirela Šišić, predstavnica roditelja oboljele djece KS.

Statistika pokazuje da u FBiH svake godine u porastu broj djece i mladih koji obolijevaju od dijabetesa. U porastu je i broj oboljelih u svijetu. Zabrinjava i činjenica da ima mnogo neotkrivenih slučajeva, a kad im dijabetes bude dijagnosticiran, već imaju komplikacije.

Jedan u nizu problema s kojima se susreću roditelji djece s dijabetesom tipa 1 je i nejednaka visina invalidnine. Kazala nam je to Senada Lučkin Bandić iz Udruženja dijabetičara djece i omladine KS, naglašavajući kako je voda došla do grla, te da je krajnje vrijeme da nadležne institucije počnu raditi svoj posao kako bi se olakšao život njihovoj bolesnoj djeci.

- Dijete kad napuni 15 godina sve mu se ukida, sve smanjuju iz godine u godinu kao da su ozdravili. Ukoliko dijete ne nastavi školovanje ukida se i inzulinska pumpa. Svako dijete koje oboli od dijabetesa tipa 1 njegovo zakonsko pravo je da dobije pumpicu, to smo i naveli u inicijativi, kazala je Lučkin Bandić.

Oglasi

NA VRH