Džumhur: U BiH prisutno nasilje, uznemiravanje i zastrašivanje novinara

TV Alfa
03.05.2018 23:50

Svjetski dan slobode medija, 3. maj obilježava se s ciljem podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija. Svaki napad protiv slobode medija je napad protiv međunarodnog prava, protiv čovječnosti te protiv same slobode. Današnji dan bi trebao da podsjeti države da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja u medijima koji su nezaobilazni u ulozi izgradnje i očuvanja demokratije, poručila je ovo u popodnevnom programu TV Alfa ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur. 

- U osnovama demokratije i mira svakako se nalaze slobodni, sigurni i nezavisni mediji. Vlade, mediji i civilno društvo imaju ulogu u očuvanju tih osnova, a na današnji dan se potvrđuje predanost misiji slobode, istakla je Džumhur.

Konstatirala je da pitanje ostvarivanja ekonomsko-socijalnih prava novinara u BiH, ali prije svega, prava na sigurnost, nije osigurano na adekvatan način te ukazala na činjenicu da je u BiH prisutno nasilje, uznemiravanje i zastrašivanje novinara.

- Napadi na novinare predstavljaju napade na demokratiju, profesija nije dovoljno zaštićena, kazala je Džumhur.

Posebno je skrenula pažnju na to da je broj medija u BiH povećan, ali da, nažalost, povećanje njihovog broja nije pratilo poboljšanje njihovog položaja.

NA VRH