Bosni i Hercegovini trenutno nedostaje 6.000 softver inženjera

TV Alfa
04.05.2018 18:19

U svrhu osnaživanja softverske industrije u BiH, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u saradnji sa Udruženjem "Bit Alijansa" organizuje Drugu konferenciju o potencijalima razvoja softverske industrije BiH. Kako su emisiji „Danas“ pojasnili Šadi Matar, savjetnik ministra u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH i Armin Talić iz "Bit Alijanse", u BiH postoji hitna potreba za 6.000 softver-inženjera, programera i ostalih stručnjaka iz izvozno orijentirane bh. softverske industrije. Prema njihovim riječima, procjena je da bi se angažmanom novih IT stručnjaka u Bosni i Hercegovini prihodovalo više od 540 miliona maraka godišnje.

- Konferencija će biti održana 10. maja 2018. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH. Uz slogan “Uspjesi, izazovi i mogućnosti” cilj je predstaviti realizovane aktivnosti usmjerene razvoju softverske industrije BiH, istakao je Matar.

Za dalji razvoj ove industrije neophodni su odgovarajući obrazovani kadar, unaprijeđena infrastruktura i poslovno okruženje. Institucije vlasti na svim nivoima imaju svoju ulogu u ovome. Ukoliko se ne popune prazna radna mjesta u bh. softverskim kompanijama, investitori će potražiti poslovne partnere na drugim tržištima, a time se neće spriječiti ni odliv mladih koji bi svoje zaposlenje našli u Bosni i Hercegovini.

- Obrazovni sistem ne prati potrebe tržišta. Proizvodimo kadar koji se dugo zadržava na biroima i doprinosi opštem nezadovoljstvu. Bit Alijansa smatra da bi Bosna i Hercegovina trebala usmjeriti društvenu energiju na školovanje softver-inženjera. Ukoliko bi popunili sve potencijalne tražene pozicije u brzorastućoj softverskoj industriji, ona bi postala istinski motor razvoja našeg društva i vodeća izvozna industrija. Izuzev nekoliko pozitivnih primjera, nažalost, niti se institucionalno ulaže u obrazovanje ovog kadra kroz univerzitete, niti postoji odgovarajuća zakonska i budžetska podrška državnih struktura, naglašava Talić.  

NA VRH