Kako prepoznati simptome morbila i kako se ponašati u slučaju oboljenja?

TV Alfa
09.05.2018 00:15

Nakon što je u Banjaluci proglašena epidemija morbila, pedijatar dr. Dragan Đokanović, u emisiji „Danas“ je pojasnio da i FBiH prijeti epidemija, još od sredine aprila, kada je epidemija proglašena i u Istočnom Sarajevu. Brzina širenja virusa zavisi od stepena kolektivnog imuniteta, naglasio je doktor Đokanović.

- Morbili su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljive populacije protiv morbila, predstavlja prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti. Ako se nagomila broj nevakcinisanih kao što jeste, svakako možemo očekivati epidemiju, istakao je dr Đokanović.

U BiH zadnjih nekoliko godina opada broj vakcinisane djece.

- Zbog sve učestaliji kampanja antivakcinisanja djece sve manje roditelja vakcinišu djecu a najbolja prevencija morbila je vakcinacija koja se daje u obaveznom, redovnom programu vakcinacije djece, kazao je dr Đokanović.

Dr. Đokanović smatra kako je pad pokrivenosti ovom vakcinom u Federaciji BiH, a i šire, izazvan dezinformacijama o posljedicama koje vakcina može izazvati, kao i otporom koji se javio prema vakcinaciji općenito u svijetu i kod nas te djelovanjem raznih pokreta protiv vakcinacije.

Oglasi

NA VRH