Festival čaja i ljekovitog bilja od 6. do 10. juna u Sarajevu

Autor: TV Alfa
14.05.2018 23:34
A
A
A

Više od 60 različitih firmi, pojedinaca i organizacija iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske okupit će se od 6. do 10. juna u Sarajevu, na 16. Međunarodnom festivalu čaja i ljekovitog bilja, "Tea-fest".

Radi se o sajamskoj, turističkoj i kulturnoj manifestaciji koja okuplja proizvođače i prerađivače ljekovitog i aromatičnog bilja, organske hrane, pčelarskih proizvoda i preparata na toj bazi, te proizvođače opreme za preradu ljekovitog i aromatičnog bilja. 

- Glavni cilj ove manifestacije je unapređenje poslovnih veza i uspostavljanje kontakata između svih zainteresiranih pojedinaca i organizacija u oblasti herbalnog sektora. Nastojimo da afirmišemo pojedince ali i porodice koje su orijentirane ka proizvodnji ljekobilja i skupljanju sekundarnih šumskih plodova i njihovoj preradi, te da uspostavimo poslovne veze između proizvođača, sakupljača, prerađivača, otkupljivača i prodavača ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova, kao i pčelinjih proizvoda, ističe Samira Katica-Arnautović, direktorica Festivala, gostujući u emisiji „Danas“.

Kako navodi direktorica festivala, ovo je jedan od načina da se educira javnost o tehnikama prikupljanja ljekovitog, aromatičnog bilja i šumskih plodova ka održivom korištenju biodiverziteta radi unapređenja položaja sela, modernizacije proizvodnje i savremenijeg načina poslovanja u oblasti herbalnog sektora.

- Ljekobilje je jedna zanimljiva privredna grana koja je u ekspanziji i treba javnost educirati jer često nestručno branje ovih biljaka dovodi do njihovog uništenja. Na festivalu ćemo predstaviti različite aspekte ove djelatnosti, jer Bosna i Hercegovina ima odlične uvjete za branje samoniklog, ali i za uzgajanje ljekovitog bilja koje je već našlo kupce širom svijeta, kazala je Katica.