Save the Children: Kroz reformu obrazovanja do svrhovitog učenja

Autor: TV Alfa
14.05.2018 23:38
A
A
A

Osigurati da učenici u BiH ovladaju ključnim kompetencijama neophodnim za učešće u ekonomiji zasnovanoj na znanju, te da postanu nosioci ekonomskog razvoja u budućnosti, cilj je projekta „Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini“, a koji provodi Save the Children.

- Identificiranje dvije ključne komponente, prirodne nauke, tehnologija, inženjerstvo, matematika i pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičko obrazovanje budućih nastavnika rezultat su naglašene potrebe za promjenom pristupa u učenju i podučavanju učenika u osnovnom i opštem srednjem obrazovanju, kazala je u emisiji „Danas“ Tatjana Slijepčević, koordinatorica i menadžerica organizacije Save the Children.

Prema njenim riječima cilj je integracija znanja. Odnosno, pomak od očekivanja da učenici memorišu nepovezane činjenice ka višim nivoima mišljenja, te da razumiju, primijene i analiziraju naučene koncepte.

- Neophodno je pojačati obrazovanje iz pedagoške grupe predmeta u obrazovnim institucijama, kako bi obrazovne institucije univerzitetskog nivoa mogle dati adekvatan kadar, koji će pedagoški biti osposobljen da predaje i da znanje, kroz jednu novu paradigmu, prenosi na učenike, pojasnila je Slijepčević.