Mujkić: Nastojimo podići svijest o alergijiama i astmi

Autor: TV Alfa
15.05.2018 18:58
A
A
A

Mjesec maj  se obilježava kao međunarodni mjesec podizanja svijesti o alergijama i astmi. Prema izvještaju Evropskog društva za alergiju i kliničku imunologiju iz 2017. godine, više od 150 miliona Evropljana pati od nekog oblika alergije, a predviđanja su da će se do 2025. godine pola evropske populacije suočiti s problemima uzrokovanim alergijama.

 - Portal www.klinika.ba kao jedina specijalizirana online zajednica u BiH koja tretira isključivo tematiku alergija, astme i atopijskog dermatitisa, pokrenula je kampanju #Javolimnekogsalergijom s ciljem podizanja svijesti o sve učestalijoj bolesti od koje pate mnogi građani naše zemlje, uključujući i veliki broj djece. Alergija je, zapravo, hronično stanje koje traje duži vremenski period ili se često ponavlja. Alergija se javlja kao odgovor imunog sistema koji određenu tvar vidi kao štetnu za organizam te burno reagira na isto, kazala je Vildana Mujkić, gostujući u emisiji „Danas“.

Prema njenim riječima, opće preporuke za osobe alergične na polen se ogledaju u zaštiti od kontakta s polenom.

 - Najbolja zaštita su naočale, šeširi, maske – Vogmask je odlično rješenje te pranje kose prije spavanja, sušenje veša u zatvorenim prostorijama, zatvaranje prozora tokom dana i u jutarnjim satima, savjetuje Mujkić.