Veliki broj građana darovao krv za mališane koji boluju od raka

TV Alfa
16.05.2018 18:16

U Roditeljskoj kući na Jezeru organizovano darivanje krvi. Akciju su zajedničkim snagama organizovali  Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, Crveni križ FBiH, Crveni križ općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH. Prema riječima Fikreta Kubata, predsjednika Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka" ovoj akciji odazvao se veliki broj građana.

- Preko 100 ljudi se odazvalo akciji, zaista smo ponosni što su građani pokazali humanost i da su spremni da mališanima oboljelim od raka daju dio sebe. Tokom hemoterapije svakom djetetu oboljelom od raka potrebna je krv te vrlo često primaju i po nekoliko doza sedmično. Donirana krv za njih znači život, jer bez nje ne bi mogli nastaviti liječenje. Djeca oboljela od raka su istinski heroji, ali i oni trebaju svoje heroje koji će im biti podrška, kazao je Kubat gotujući u emisiji „Danas“.

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitih uzrasta. Procenat izliječenja se kreće oko 80 posto. Međutim, put do izliječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose. Iz tog razloga Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" organizuje brojne akcije i realizuje mnoge projekete kao što je i projekat "Moja kosa tvoja kosa".

 - Ovaj projekat ne samo da je obradovao mališane već i sve građane BiH koji svakodnevno pokazuju empatiju, koliko su dobronamjerni i koliko daju podršku ovoj djeci. U ovom projektu „Moja kosa tvoja kosa“  oko 70% donatora su mladi ljudi, to nam nekako govori da ipak u ovoj zemlji ima nade, da imamo generaciju koja stasava i koja je svjesna  značaja podrške ljudima kojima je potrebna, ističe Kubat.

NA VRH