Kučuk: Demenciju nije moguće izliječiti, ali je uz dobru terapiju moguće da bolesna osoba poživi

Autor: TV Alfa
16.05.2018 18:55
A
A
A

Gost emisije „TV Ordinacija“ bio je psiholog i direktor Centra za demenciju u Sarajevu dr. Osman Kučuk, koji je govorio o demenciji. Šta je demencija, te koji su simptomi koji mogu ukazati na postojanje ili početak bolesti? 

Demencija je pojam koji označava skupinu simptoma od kojih je najizraženiji gubitak pamćenja. Broj osoba koje pate od demencije u BiH mnogo je veći od preporučenog broja i on iznosi od 150 do 180 hiljada osoba. Građani naše zemlje generalno nisu informirani o demenciji, zbog čega dodatno otežavaju život oboljelog, ali i kompletne porodice.Uz smetnje pamćenja javljaju se i drugi simptomi koji vode sve izraženijem oštećenju spoznajnih funkcija te sve većoj ovisnosti oboljelog o pomoći okoline.

- Istraživanja koja su rađena pokazuju da je u Bosni i Hercegovini broj oboljelih od demencije je oko 150.000, ali on konstantno raste. Demencija je, jednostavno rečeno, gubitak mentalnih sposobnosti poput sposobnosti razmišljanja, pamćenja i logičkog zaključivanja. Taj gubitak sposobnosti mora biti dovoljno ozbiljan da ugrožava svakodnevni život osobe. Demencija nije bolest nego skupina simptoma koje mogu uzrokovati razne bolesti. Simptomi uključuju i promjene u ponašanju, u karakteru osobe, neočekivane promjene raspoloženja. Ponekad demencija može biti sasvim izliječena. To je onda kada je i njezin uzrok izlječiv. Česti uzroci izlječive demencije su zloupotreba droge i alkohola, upotreba pojedinih lijekova, loša ishrana s nedovoljno vitamina. Nažalost, puno češće demencija nije izlječiva, kazao je Kučuk.

Bolesne osobe gubljenjem dragocjenih godina propadaju brže s obzirom na to da se bolest agresivnije razvija. Inače, što je osoba mlađa, a njeno ispoljavanje demencije veće, bolest je mnogo teža s obzirom na to da je mlađa osoba neprihvatljivija i teža za njegu. Doktor posebno ističe da bez dijagnoze bolesti, porodice ne mogu kupovati lijekove za demenciju, zbog čega je bitno dijagnosticirati bolest.

- Bolest zasad nije moguće izliječiti, ali je uz dobru terapiju moguće da bolesna osoba poživi preko dvadeset godina nakon pojave prvih simptoma. Samo kod 10 posto osoba oboljelih od demencije bolest je i dijagnosticirana. Lijekovi koji se koriste za ovo oboljenje nalaze se na esencijalnoj listi, subvencionirani su, ali lijekovi sami nisu dovoljni, u terapiju treba da se uključi kompletna porodica. Zato porodicu treba uključiti u edukaciju o bolesti i pružiti joj podršku, ističe Kučuk.