Gdje je Bosna i Hercegovina u svijetu vještačke inteligencije?

TV Alfa
17.05.2018 19:38

Danas se obilježava Svjetski dan telekomunikacija u znak sjećanja na osnivanje Međunarodne unije za telekomunikacije i potpisivanje prve Međunarodne konvencije o telefoniji i telegrafiji davne 1865. godine.

- Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH pridružuje se obilježavanju ovog dana, koji je ove godine posvećen temi „Omogućavanje upotrebe vještačke inteligencije za sve“, kazala je za emisiju "Danas" Amela Odobašić, portparolka Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Vještačka inteligencija ima trend primjene u vrlo širokom spektru, a posebno mjesto je pronašla u medicini, za izradu naprednih analiza podataka, u svijetu cyber sigurnosti, pa sve do predikcija berzovnih kretanja do igrica. To ukazuje da je neophodno razumjeti taj trend zbog lakšeg prilagođavanja.

- Regulatorna agencija za komunikacije prepoznaje navedena tehnološka kretanja, jer neupitno je da će vještačka inteligencija doći i u svijet medija i telekomunikacija. Stoga, važno je da institucije Bosne i Hercegovine, kao i realni sektor, prepoznaju značaj edukacije u ovoj oblasti kao i drugim srodnim i vezanim oblastima, istakla je Odobašić.

NA VRH