Bosna i Hercegovina izvozi više od dvadeset vrsta eteričnih ulja

TV Alfa
07.06.2018 18:01

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čaja i ljekovitog bilja, koji se održava u Sarajevu, je primjena eteričnih ulja u aromaterapiji. Bitno je izdvojiti i tri programa koja su, takođe, sastavni dio Festivala: „Povratak tradiciji“, „Moderne note“ i „Njega kože“, u okviru kojih brojni izlagači predstavljaju zanimljive proizvode. Direktorica Festivala, Samira Katica-Arnautović, u emisiji „Danas“ se osvrnula na primijetan trend dodavanja vrijednosti proizvodima i ulaska mladih ljudi u ovaj sektor.

- Među izlagačima na sajmu ove godine imamo i firme koje su našle svoje mjesto na izvoznim tržištima, u programu njege kože i aromaterapije. Fokus će biti i na proizvodima koji su već dugo neizostavni u bh. domaćinstvima, ali ih je sve teže naći u velikim trgovačkim centrima, poput sirupa od zove, slatka od ruže, te brojnih domaćih čajeva i sličnih proizvoda. U programu „Moderne note“ biće prikazani recepti i učinci vode od mente i limuna, te vode sa krastavcem, objasnila je Katica-Arnautović.

Analize USAID-ovog projekta su pokazale da je izvoz eteričnih ulja proteklih godina rastao rekordnom brzinom, te je u prošloj godini dostigao vrijednost od gotovo 10 miliona KM. Ipak, kako tvrdi direktorica Festivala, aromaterapija u Bosni i Hercegovini je vrlo slabo razvijena i bh. potrošači jednostavno ne znaju u koje sve svrhe i kako mogu koristiti više od dvadeset vrsta eteričnih ulja koje BiH izvozi na tržišta širom svijeta.

- Ovo je idealna prilika za sve zainteresovane da iz prve ruke saznaju više o asortimanu i upotrebi ovih proizvoda, istakla je Katica-Arnautović, te dodala da Festival čaja i ljekovitog bilja skreće pažnju javnosti na veliki potencijal kojim Bosna i Hercegovina raspolaže.

NA VRH