U Bosni i Hercegovini više od 2.000 djece bez roditeljskog staranja

TV Alfa
11.06.2018 20:46

Oko 2.000 djece u BiH živi izvan svoje porodice. Više od dvije trećine je u institucionalnim oblicima zaštite, dok je manje od jedne trećine smješteno u hraniteljskim porodicama, podaci su istraživanja organizacije Hope and Homes for Children.

- Hraniteljstvom, kao najprikladnijim rješenjem, djeci se obezbjeđuje odrastanje u porodičnom okruženju u situacijama kada ona nisu u mogućnosti odrastati u vlastitoj porodici. Organizacija Hope and Homes for Children u BiH trenutno realizira i projekte transformacije domova za djecu bez roditeljskog staranja u Sarajevu i Tuzli u niz novih usluga koje će podržati odrastanje djece u porodičnom okruženju, pojasnila je Anisija Radenković, direktorica Hope and Homes for Children.

Opšti cilj programa podrške hraniteljstvu je osigurati da djeca bez roditeljskog staranja, djeca koja su pod rizikom od odvajanja od porodice i djeca s poteškoćama u razvoju uživaju jednaka prava kao i sva druga djeca.

- Neka od njih su definisanje različitih vrsta udomiteljstva kao što je tradicionalno, specijalizovano, hitno i povremeno hraniteljstvo, kazao je ambasador Organizacije Latif Močević te pojasnio da je ta razlika napravljena zbog različitih potreba udomljenika.

NA VRH