Večeras od 21:00h

Dr. Solaković: U hiperbaričnoj komori od ozbiljnih pacijenata do ljepotica

TV Alfa
13.06.2018 13:57

Nedostatak kisika u tkivima, koji označavamo terminom hipoksija, jedan je od najvažnijih uzroka ili posljedica velikog broja bolesti. Na koji način dovesti dovoljno kisika u naša tkiva i time izbjeći brojne komplikacije u za emisiju "TV Ordinacija" govorio je prof. dr. Emir Solaković, opći, srčani i vaskularni hirurg.

Dovođenjem dovoljne količine kisika u periferna tkiva i stanice osiguravamo njihovo preživljavanje, oporavak i uredno funkcioniranje. Kiseonik ima višestruku ulogu u liječenju komplikacija mnogih oboljenja kod kojih postoji hipoksija u tkivima, a djeluje i kao antibiotik.

- U hiperbaričnoj komori se pacijent tretira kisikom pod pritiskom kakav se stvara, slikovito rečeno, kao na deset ili dvadeset metara dubine pod vodom, znači kao da ga se uranja, koliko puta se ponavlja tretman i koliki se pritisak primjenjuje, to se naravno propisuje pojedinačnom terapijom. Pritom čisti, stopostotni kisik zaobilazi sve prepreke na tijelu i u tijelu, gdje ne može doći zbog određenog oboljenja, te dopire u one ćelije koje su odsječene i izumiru, da bi ih nahranio i održao u životu. Na tretman dolaze i pacijenti koji boluju npr. od reumatskog artritisa, koji su doživjeli neku sportsku povredu ili lomove, pa na koncu i ljudi koji su jako izloženi stresu, kazao je prof.dr. Emir Solaković, opći, srčani i vaskularni hirurg.

S obzirom na to da hronične rane predstavljaju čest i ozbiljan problem kod pacijenata, liječenje i prevencija nastanka novih rana kao što su venski ulkus, arterijski ulkus, dekubitus, dijabetičko stopalo i slično može se liječiti savremenim načinima kao što je hiperbarična jednomjesna komora. Primjena ove komore značajna je i kod pacijenata koji se bore s raznim tumorima. 

- Vrlo je značajna primjena ove komore i kod pacijenata koji se bore s raznim tumorima pa uzimaju citostatike i prolaze terapije zračenjem, pri čemu se pored malignih oštete i zdrava tkiva, međutim kisik i hiperbarična komora mogu pomoći da poprave tu kolateralnu štetu. To je najbolja dopunska terapija poslije liječenja tumora da se saniraju oštećene ćelije. Ali da ne bude sve crno, ima i ovo: dolaze nam ljepotice, lijepe žene, i izlažu se ovom tretmanu da, hraneći stanice kože kisikom, sačuvaju svoje tijelo i zdravim i naočitim, a recimo nakon većeg broja tretmana izgube se i pjege itd. Da naglasim nije to nikakva alternativna medicina, kisik je dokazana terapija ali samo u pravim rukama, istakao je ovo dr. Solaković gostujući u emisiji "TV Ordinacija".

NA VRH