Počela ljetna turistička sezona, Sarajevo postaje top destinacija

Počela ljetna turistička sezona, Sarajevo postaje top destinacija

Sarajevo iz godine u godinu potvrđuje reputaciju jedne od poznatih turističkih destinacija, čemu svjedoče brojni turisti koji imaju priliku da obiđu poznate znamenitosti, naprave lične fotografije, te u pratnji vodiča saznaju informacije o bogatoj historiji i kulturno-historijskim spomenicima grada. Turizam je prethodnih godina naročito značajan segment privrednog razvoja BiH, tako je naša zemlja postala izuzetno popularna turistička destinacija za posjetioce iz raznih dijelova svijeta.

- Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj je turizam u konstantnom porastu i čvrsto mislim da će se ova grana samo više razvijati, jer zaista imamo mnogo toga da ponudimo. U posljednjih nekoliko godina Sarajevo se može pohvaliti sve većim brojem turista koji dolaze u naš grad. BiH postaje jako popularna turistička destinacija, mi smo najviše gostiju imali iz naših susjednih zemalja iz Slovenije, Hrvatske, mada u posljednjih osam godina značajan je broj gostiju koji dolazi iz Turske i arapskih zemalja, svakako tu imamo i česte goste iz Malezije i Kine, ispričao je Edin Ogrešević, turistički vodič za emisiju „Danas“. 

Ove godine žičara je postala jedna od glavnih sarajevskih atrakcija. Ogrešević ističe kako osim Sarajlija i gostiju iz Bosne i Hercegovine, turisti iz cijelog svijeta, kojih je ovih dana u glavnom gradu sve više, dolaze u Sarajevo da se provozaju žičarom i ručaju na Baščaršiji.

- Turisti kažu da su slike poslane putem medija 6. aprila bile dovoljan motiv da posjete Sarajevo prvom prilikom. Turisti žele da vide i bob stazu koja je njima posebno zanimljiva. Sarajevo je zaista bogat grad, na jako malom području se susreće toliko kultura i toliko različitih religija, turistima je zanimljiva historija ali i naša bosanska kuhinja, kazao je Ogrešević.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH