“I to je život”: Tamburaši o svom pozivu i kafani

“I to je život”: Tamburaši o svom pozivu i kafani

“Kafana je moja sudbina” pjevao je prije nekoliko decenija legendarni Toma Zdravković, a večeras u emisiji “I to je život” govores ljudi koji su, sa ništa manje strasti, nastavili unositi veselje u ugostiteljske objekte.

Članovi tamburaškog sastava “Romansa” trio: harmonikaš Samir Čelik, gitarista Dragan Kljajić i basista Kosta Kole Latinović, pričaju o dobrim i lošim stranama svoga poziva.

Da li je kafana njihova sudbina, kolike su im napojnice, kako se njihove supruge nose sa činjenicom da im muževi nemaju radno vrijeme...

- U muzici sam od djetinjstva, a u kafani s harmonikom od ranih mladenačkih dana. Tu sam upoznao i svoju suprugu. Pa šta drugo reći nego da je kafana zaista moja sudbina,” kazao je popularni sarajevski harmonikaš Samir. 

Mnogo je otpjevanih refrena iza njih, bezbroj ponovljenih akorda i muzičkih želja za “društvo u ćošku”. No, nikada im nije monotono, niti im je, kako kažu, ikada dosadio posao koji rade.

- Znaju nas pitati da li nam dosadi iz noći u noć ponavljati sličan repertoar pjesama, ali nakon ovoliko godina svirke kažem, to je nemoguće, jer nama je svaka noć drugačija. Svaka nova svirka donosi nova iskustva, nove vesele ljude oko nas, kazao je Kosta, ističući kako nikada nisu doživjeli neprijatnosti od malo veselijih gostiju jer biraju mjesta na kojima sviraju. 

Napojnica je bilo i bit će, vele članovi tamburaškog sastava “Romansa” trio, no to nije presudno za kvalitetu atmosfere koju naprave.

- Mi živimo muziku i uživamo punim plućima u njoj. Lijepo je ispunjavati želje gostiju i vidjeti sreću u njihovim očima kada ih “pogodi” pjesma. U takvim momentima ne razmišljamo o novcu, nego se prepustimo atmosferi i uživamo, istaknuo je Dragan.  

Od narednog utorka, u 21 sat gledajte najbolja izdanja emisije "I to je život" iz protekle sezone.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH