U prvih pet mjeseci ove godine u Kantonu Sarajevo 2.820 saobraćajnih nesreća

TV Alfa
03.07.2018 18:52

Iz godine u godinu broj poginulih i stradalih u saobraćajnim nesrećama u našoj zemlji mjeri se u stotinama. Najčešćim uzroci crne statistike su brza vožnja neprilagođena lošim cestama, alkohol i narkotici, rekla je u emisiji „Danas“ Suvada Kuldija, portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Također, tehnički neispravna i stara vozila na cestama u BiH još jedna su prijetnja po učesnike u saobraćaju, a najviše saobraćajnih nesreća prouzrokuju vozači od 21 do 25 godina, pojasnila je.

- Brza vožnja svakako je opasnost, brzina ubija. Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima  prepoznao je brzinu kao najvećeg uzročnika nesreća i sankcije su velike. Ako ste prekoračili brzinu od 20 do 30 km/h sankcija je od 100 do 300 KM, gdje će se vozaču izreći i dva kaznena boda i zabrana upravljana motornim vozilom od jedog do četiri mjeseca, svakako za veće prekoračenje brzine slijede i veće sankcije. Saobraćajna kultura nam je na nekom nivou koji nije zadovoljavajući i u ovom periodu pješaci su najugroženiji, apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, upozorava Kuldija.

Novi zakon donio je pozitivne efekte, ali su boljem stanju sigurnosti u saobraćaju na bh. putevima doprinijele i pojačane aktivnosti policijskih službenika.

- Smanjenje broja saobraćajnih nezgoda prvenstveno je rezultat velikog napora uloženog u unapređenje postojećeg stanja u oblasti sigurnosti saobraćaja, inovativnog pristupa i metoda koje su primjenjivane u proteklom periodu. Pojačane su radarske kontrole, uključili smo presretače vozila koji rade sa posebnim akcentom na brzinu. Kada govorimo o statistici zaista je smanjen broj nesreća. Za prvih pet mjeseci 2018. godine na području KS dogodilo se 2.820 saobraćajnih nesreća i najveći broj ovih nezgoda jeste samo sa materijalnom štetom, ističe Kuldija.

NA VRH