Hadžimehić: Na planinama treba biti oprezan i uvijek ići u grupama

Hadžimehić: Na planinama treba biti oprezan i uvijek ići u grupama

Šetnja planinama nije isto što i šetnja parkom, i to je prva stvar koju moraju biti svjesni oni koji se žele zaputiti u planine. Ukoliko niste dovoljno oprezni ugodna šetnja i planinarenje   vrlo lako se može pretvoriti u avanturu opasnu po život. Gostujući u emisiji „Danas“ Maja Hadžimehić portparolka Gorske službe spašavanja, podjelila je neke korisne savjete za sve izletnike i planinare.

- Na planinu ne treba ići sam, uvijek treba biti u grupi  i po mogućnosti sa nekim ko poznaje teren, treba se informisati o terenu na koji krećete, da imate neki plan. Da pripremite adekvatnu odjeću, uvijek treba da imate nešto nepromoičivo bilo da je ljeto ili zima. U ruksaku treba da bude svakako više vode nego hrane, ukoliko idete samo na jednodnevni izlet prikladna hrana je ona koja se neće pokvarit niti prosuti, dobro bi bilo da uvijek ponesete nešto slatko neke čokoladice i slično. Jedna veoma bitna stvar jeste i provjeriti vremensku prognozu i ponijeti napunjen mobitel, sa kojeg se možete javiti u slučaju da vam nešto treba. U slučaju neke ozlijede ne trebamo paničiti i u ruksaku uvijek trebamo imati prvu pomoć, kazala je Hadžimehić.

Hadžimešić ističe kako je u posljednji mjesec dana Gorska služba imala nekoliko  intervencija spašavanja.

-  Gorska služba spašavanja u utorak je primila  poziv od Operativnog centra Civilne zaštite 121, u kojem smo obaviješteni da je na području Bukovika izgubljena jedna osoba. Članstvo stanice je mobilizirano i krenulo se u potragu sa 25 spasioca na širem lokalitetu Čavljaka. Također i 09. juna  bila je potražna akcija za dvojicom mladića koji su se izgubili na planini Trebević. Mladići su se, kako su nam rekli sa žičare uputili ka ''Prvom šumaru'' i dalje prema domu Stari Grad kada su skrenuli sa markiranog puta i izgubili se. Akcije spašavanja su na svu sreću uspješno završene, ističe  Hadžimehić.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH