Kahrimanović: Droga na ulicama, stanje je više nego alarmantno

Kahrimanović: Droga na ulicama, stanje je više nego alarmantno

Kada je riječ o  prisustvu droga na ulicama, stanje je više nego alarmantno. Crvene lampice i alarmi su se popalili, upozorio je u emisji „Danas“ Šahin Kahrimaniović, šef Službe za stručno-terapijske poslove i naučno istraživački rad pri Terapijskoj zajednici Kampusa KS u Rakovici.

- Nažalost, ovisnost kao društveni problem sve više uzima maha i u Bosni i Hercegovini. Skoro svakodnevno nas kontaktiraju osobe, mnoge i prvi put, kako bi dobile informacije o mogućem ulasku u Terapijsku zajednicu, ali i o programu savjetovanja. Ovdje moramo naglasiti i pojavu novih vrsta ovisnosti, naročito probleme vezane za kockanje, online klađenje, internet ali i na pojavu novih psihoaktivnih supstanci kojih ni Bosna i Hercegovina nije pošteđena, pojasnio je Kahrimanović.

Oporavak od ovisnosti je proces, često dugotrajan. Ponekad je potrebno i više epizoda tretmana, kako bi se primijetio napredak. Također, potrebna je podrška porodice, socijalnog okruženja, društva u cjelini, kaže Kahrimanović i  dodaje da je dobro što se osobe javljaju na tretman te na taj način pokazuju da su spremne da se suoče s problemom ovisnosti.

- Tretman u Kampusu traje godinu dana i podrazumijeva, pored apstinencije od droga, jasno strukturirano vrijeme i društvenu organizaciju života, što zapravo, jeste glavni cilj tretmana u Terapijskoj zajednici. Boravak u Kampusu je zasnovan na principu dobrovoljnosti i poštovanju pravila življenja i osjećaju pripadnosti zajednici. Dan tretmana u Kampusu započinje u sedam, a završava u 23 sata, priča Kahrimanović.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH