Kovačević: Prema mnogim parametrima žene u BiH nisu ravnopravne

Kovačević: Prema mnogim parametrima žene u BiH nisu ravnopravne

Fondacija za osnaživanje žena u BiH pokrenula je projekt za ekonomsko osnaživanje žena. Sarađuju s cijelom regijom i Evropom, a sve s ciljem da ohrabre i edukuju žene kako bi bile ravnopravne, a njihov potrebe realizovane.

- Naporno smo krenuli sa tim treninzima ekonomskog osnaživanja žena. Veliki broj žena u našoj zemlji je diskriminiran. Teško im je pronaći posao, a pojedinima su uskraćena i osnovna prava na obrazovanje. Putem projekta ženske nevladine organizacije iz 11 bh. gradova predložile su projekte iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, kućne radinosti, turizma i pripreme hrane, koji će im pomoći da se ekonomski osnaže, pojasnila je u emisiji ''Danas'' Dubravka Kovačević, direktorica Fondacije za osnaživanje žena BiH.

Kovačević je kazala kako su tokom svog rada pružili podršku ženskim lokalnim organizacijama. Pomogli su i ženama koje su, bježeći sa svojom djecom od nasilja u porodici, ostale preko noći bez doma, ženama koje su žrtve trgovinom ljudima i slično.

- Mi uglavnom radimo sa nevladinim organizacijama koje okupljaju različite grupe žena. Nama su žene važne da se njihov glas čuje i da one kažu šta to one hoće. Došle smo do tog stupnja gdje su počele neke proizvodnje, međutim sama Zakonska regulativa im to otežava, istakla je Kovačević.

Dodala je da žene imaju malo prilike da se zaposle odnosno poslovi kojim se nude su većinom iz oblasti turizma, koji su slabo plaćeni poput kuharica ili sobarica. Riječ je uglavnom o ženama čije je obrazovanje prekinuo rat, pa sada nisu poželjne poslodavcima, a ipak su radno sposobne.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH