Novo: Ulaganje u zdravstvo nije trošak nego profit

Novo: Ulaganje u zdravstvo nije trošak nego profit

Ulaganje u kvalitet i sigurnost zdravstvenih usluga ne smije se smatrati troškom, već naprotiv, profitom, s obzirom na to da dugoročno kvalitetna i sigurna zdravstvena usluga doprinosi unapređenju zdravstvenog stanja stanovništva, razvoju zdrave i sposobne radne populacije koja je kao takva spremna dati i veći ekonomski doprinos razvoju zemlje.

Zaključci su ovo Radionice za zdravstvene organizacije Zapadnog Balkana održanog u organizaciji Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu (AKAZ) u FBiH i J.U. Opća bolnica „Prim.dr Abdulah Nakaš“.

Kako je u emisji „Danas“ pojasnio direktor AKAZ-a, doc. dr. Ahmed Novo, ciljevi radionice su uporediti naš sistem sa jednim od najboljih svjetskih sistema u oblasti poboljšanja kvaliteta i akreditacije zdravstvenih ustanova, senzibilizirati domaće zdravstvene ustanove u cilju dostizanja prestižnog međunarodnog akreditacijskog statusa i pokretanje aktivnosti koji će našu zemlju voditi razvoju medicinskog turizma i privlačenju pacijenata iz inostranstva.

- Kvalitet u zdravstvu je nešto čega u BiH više treba. Kvalitet u zdravstvu je ono iz čega proizilazi sve ostalo. Trebamo se približiti pacijentu, a pacijent će se osjećati zadovoljno onda kada mu pružimo kvalitetnu uslugu, rekao je dr. Novo.

Smatra da se domaće zdravstvene ustanove uspješno pripremaju za međunarodnu akreditaciju koja opet može biti značajna u procesu razvoja medicinskog turizma za koji Bosna i Hercegovina ima izuzetan potencijal.

  

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH