Na „Jahorina Ultra Trail 2018“ ove godine učesnici iz 29 zemalja

Autor: TV Alfa
06.07.2018 17:50
A
A
A

Skoro 600 trkača, iz 29 zemalja, učestvovaće na „Jahorina Ultra Trail“,  Međunarodnom  takmičenje u trčanju koje će početi 27., a završiti 29. jula. Na stazama koje povezuju Jahorinu s Ravnom Planinom, Romanijom i Trebevićem, biće organizovane četiri trke različite dužine: Mini, Midi, Maxi i Ultra Trail.

- Mini je 14 kilometara duga staza, idealna za brze trkače, midi je staza duga 34 km i prava poslastica za ljubitelje trčanja u prirodi koji žele izazov nakon kojeg će biti odmorni za izlazak, druženje na planini i druge aktivnosti. Staza za Maxi trku duga je 70 km. Ultra je za iskusne trail trkače, a dužinom od 100 km nudi slijed različitih cjelina zbog kojih nema monotonije na stazi i koje dodatno intenziviraju doživljaj trke, pojasnila je Sanja Kavaz, direktorica trke Jahorina Ultra Trail.

Prvi put će ove godine biti organizovana i dječija trail trka, čime će, ne samo biti obogaćen sadržaj, već i proširieno djelovanje i nanajmanje uzraste, ističe Kavaz i dodaje da su klinci posebno interesantni jer ih treba naučiti da vole planinu, kako da se ponašaju na planini i svakako da treniraju u prirodi.

- Ne smijem zaboraviti ni ekološku komponentu koju kontinuirano zagovaramo jer nam je bitno da ove naše planine budu čiste, zaštićene te da je sve što se na njima gradi i radi u okvirima održivog razvoja. Ove godine uvodimo neke nove mjere kojima želimo smanjiti proizvodnju otpada tokom organizacije takmičenja. Strogo je sankcionisano ostavljanje otpada na stazama u prirodi i učesnici koji to rade mogu biti diskvalifikovani, naglasila je Kavaz.