Drugi upisni rok u srednje škole u KS od 11. jula, ima dovoljno mjesta u svim školama

Drugi upisni rok u srednje škole u KS od 11. jula, ima dovoljno mjesta u svim školama

Učenici koji se nisu našli ni na jednoj rang listi srednjih škola u kantonu Sarajevo imaju mogućnost izbora u drugom upisnom roku koji će biti objavljen 11. jula i bit će otvoren do 13. jula 2018. godine. Konačni rezultati upisa u srednje škole KS bit će objavljeni u subotu 14. jula, pojasnila je u emisiji „Danas“ pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS, Azemina Njuhović.

- Drugi rok za upis je u srijedu i trajat će do petka 13. jula, mjesta ima dovoljno i svi učenici koji nisu upisani imat će priliku da u novom konkursnom roku popune ova sobodna mjesta. Mjesta ima i u gimnazijama, ali i u srednjim stručnim školama, imamo nešto mjesta i za umjetnike u muzičkim školama. Učenici će u petak iza 19:00 sati već znati da li su primljeni ili ne. U KS pokušavamo da idemo u kork s vremenom, jer putem informacionog sistema smo uradili i eksternu maturu za devetogodišnjake, a sada smo uradili i online upis u srednje škole, kazala je Njuhović.

Online upis u srednje škole provode Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Univerzitetski teleinformatički centar, a pravo na upis ima 3.753 učenika iz 76 osnovnih škola Kantona Sarajevo, kao i prijavljeni učenici izvan Kantona. Vlada Kantona Sarajevo je podržala prijedlog Ministarstva da se u odnosu na prošlu godinu u svakoj srednjoj školi broj upisanih odjeljenja smanji za jedno.

- Osigurani su i poticaji za 105 najboljih učenika koji su odabrali školovanje u stručnim školama na smjerovima deficitarnih zanimanja, a u cilju lakšeg zapošljavanja poslije srednje škole, pojasnila je Njuhović.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH