Minimalna kazna 100 KM, ako pušite u automobilu u kojem su djeca

Minimalna kazna 100 KM, ako pušite u automobilu u kojem su djeca

Vlada Federacije BiH usvojila je Prijedlog zakona o kontroli i ograničavanju upotrebe duhana i duhanskih proizvoda, s ciljem zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva.

Šta predviđa ovaj zakon i koje su to zabrane za emisiju "Danas" govorila je Ada Sahačić, menadžerica kampanje "Smeta mi".

- Prijedlog zakona uređuju mjere za zabranu i ograničenje upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Zabrana se odnosi i na upotrebu duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe. Roditelji koji sjede u automobilu i puše dok se dijete nalazi u autu nalazi su sve češće situacije. Ono što oni ne znaju jeste da taj dim se zadržava duže od sedam sati u tom autu i da na taj način direktno ugrožavaju zdravlje svoje djece. Novim zakonom predviđena je minimalna kazna od 100 KM za fizičku osobu koja postupi suprotno njegovim odredbama, a maksimalno 15.000 KM za privredno društvo ili drugu pravnu osobu, kazala je Sahačić.

Sahačić ističe kako naše građanstvo nije svjesno svih opasnosti i štetnosti koje korištenje duhana i duhanskih prerađevina nosi sa sobom.

- Mi radimo već više od tri godine na kampanji "Smeta mi" iz godine u godinu vidimo napredak ali naravno da je još potrebno da se radi. Ovdje bih najviše istakla štetnost nargila, jer nargila je štetnija od same cigarete uzimajući u obzir da nargila sastoji između 30-40 posto duhana, na to se doda još i određene smjese a prilikom uvlačenja uvlačimo i pepeo, dodala bih i to da su higijenski uslovi održavanja nargila jako loši. Građani pogotovo roditelji nisu svjesni koliko je nargila štetna, ističe Sahačić.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH