Omersoftić: Do 30. septembra verifikacija stare devizne štednje

Omersoftić: Do 30. septembra verifikacija stare devizne štednje

Vlada Federacije donijela je izmjenu uredbe kojom daje novi 11. rok za verifikaciju potraživanja stare devizne štednje kod domaćih banaka i to u periodu od prvog jula do kraja septembra ove godine. 

Članovi Udruženja trebaju što prije podnijeti zahtjev za verifikaciju potraživanja i gotovinskih isplata po osnovu računa stare devizne štednje u Federaciji Bosne i Hercegovine, kazala je ovo u emisiji ''Danas'' Amila Omersoftić, predsjednica Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH, te pozvala sve štediše koji imaju sporna potraživanja da se hitno jave u Udruženje da im se daju savjeti kako mogu naplatiti svoja potraživanja.

Od 230 miliona KM koliko potražuju štediše iz BiH od Slovenije, naplaćeno je oko 70 miliona KM, međutim, Omersoftić je podsjetila da se radi o starijim osobama i mnogi od njih imaju iznad 70 godina. 

-Štediše iz BiH veoma su razočarane. Pojedinci odustaju, umorni od dugogodišnje potrage za vlastitim novcem, neki su finansijski i zdravstveno nemoćni, dok kod nekih, po smrti ostaje nejasno ko su pravni sljednici, rekla je Omersoftić, te istakla da je Udruženje pokrenulo postupak pred Sudom u Sarajevu i otprilike iz dokumentacije koju su dobili i prema mišljenju agencija koja vrši verifikaciju ima oko 10.000 spornih potraživanja. 

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH