Balić: Za neuspjelu reviziju presude za genocid krivo je Predsjedništvo BiH

Balić: Za neuspjelu reviziju presude za genocid krivo je Predsjedništvo BiH

Danas se sav normalan svijet sjeća Srebrenice i genocida koji je počinjen, kazao je za TV Alfa, prof. Hasan Balić, bivši sudija Vrhovnog suda RBiH.

- Uz BiH i Srebrenicu i sva polja smrti koja su nastala u ratu 1992-1995 danas je sav moralni svijet. Svijet koji je ozbiljno zabrinut. Put pravde i u miru je spor i dug. Pravda za žrtvu genocida u Srebrenici je izuzetno skupa duga i neefikasna, naglasio je Balić.

Ističe da je Haški tribunal za žrtve učinio dosta i postavio osnove za progon zločinaca, te da će u mnogome doprinijeti razvoju pravne nauke i struke, dodaje da se svi koji negiraju genocid trebaju zapitati na kojoj su strani i koga podržavaju.

- Ono što me posebno pogodilo jeste da te presude nisu, i pored očekivanja javnosti, donijele olakšanje i obnovu postkonfliktnog društva. Strane koje smatraju da su to njihovi junaci i heroji, te presude negiraju i ignorišu. Zamislite kakva je drskost ne priznati presudu Međunarodnog suda, to se mora poštovati, naglasio je profesor Balić.

Dotakao se i revizije presude za genocid od koje je odustala BiH, ističući da je to posebno poražavajuće kako za našu zemlju tako i za sve žrtve.

- Sve je išlo kako treba do zahtijeva za reviziju. Tu smo zakazali, ne građani, ne žrtva, zakazala je politika i Predsjedništvo BiH. Grubo će biti ako kažem da je to neko namjerno uradio ili iz neznanja. To je vjerovatno jedan pritisak koji je nekorektan i nije pitanje da li bismo  mi uspjeli sa tim sporom ili ne, nego da je taj spor trebao doći  pred sud. Čovječanstvo je trebalo da vidi kako izgleda ta revizija pred Međunarodnim sudom, rekao je Balić.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH